Michelle Bachelet, ofisinin Eylül 2018'den bu yana şartlarını müzakere ettiği ziyaret için ilk kez kamuoyuna bir zaman çizelgesi verdi.

ÇİN: DIŞ GÜÇLERE İZİN VERMEYİZ

Reuters'in yorum için temasa geçtiği Çin'in Cenevre'deki BM misyonu, Sincan ve Hong Kong'un "Çin topraklarının devredilemez parçaları" olduğunu ve "dış güçlerin müdahalesine izin verilmediğini" söyledi.

Sözcü Liu Yuyin daha sonra yaptığı açıklamada, Çin'in Bachelet'in ziyaretini memnuniyetle karşılayacağını, ancak ziyaretin "suç karinesi altında sözde "soruşturma" yapmaktan ziyade işbirliğini teşvik etmeyi amaçlayan "dostça" bir ziyaret olması gerektiğini söyledi.

BM BASKI ALTINDA

Bachelet, aktivistlerin 1 milyondan fazla Uygur ve diğer Türk Müslümanlarının kamplarda tutulduğunu, bazılarının kötü muameleye maruz kaldığını veya zorunlu çalışmaya maruz kaldığını söylediği Sincan'a engelsiz erişim sağlamak için Batılı devletlerin artan baskısı altında.

Pekin suçlamaları reddediyor ve kampları dini aşırılıklarla mücadele için mesleki eğitim tesisleri olarak tanımlıyor.

Bachelet, BM İnsan Hakları Derneği'ne verdiği demeçte, "Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ne erişim de dahil olmak üzere bir ziyaret için Çin ile görüşmeye devam ediyorum ve özellikle ciddi insan hakları ihlallerine ilişkin raporlar gelmeye devam ederken, bunun bu yıl gerçekleştirilebileceğini umuyorum" dedi. 
(Reuters)