New York'ta gazetecilere konuşan Guterres, seyahat ve ekonomik katılıma izin verirken bulaşma riskini azaltmanın tek yolunun, "diğer uygun ve gerçekten etkili önlemlerle birlikte" yolcuları tekrar tekrar test etmek olduğunu söyledi.

Guterres, "Güvenli seyahat için gerekli araçlara sahibiz. İzin verin bu tür seyahat ayrımcılığından kaçınmak için bu araçları kullanalım, bence kabul edilemez" dedi.

‘VARYANTLARIN ÜREME ALANI’

Omicron ilk olarak Güney Afrika'da tespit edildi ve Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere de dahil olmak üzere birçok ülke bölgeye seyahat kısıtlamaları ve diğer kısıtlamalar getirdi. Afrika, aşılara erişim eksikliği nedeniyle dünya çapında en düşük Covid-19 aşı oranlarından bazılarına sahiptir. 

Guterres, dünya çapında aşı eşitsizliğinin tehlikeleri konusunda uzun süredir uyarıda bulunuyor ve düşük bağışıklama oranlarının "varyantlar için bir üreme alanı" olduğu konusunda uyarıda bulunuyor.

Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Moussa Faki Mahamat, Birleşmiş Milletler ve Afrika Birliği arasındaki yıllık toplantının ardından Guterres ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "Bu seyahat yasakları haklı değil" dedi. (Reuters)