Diplomatları ve yardım camiasını sarsan bir cinayetle ilgili dört yıldan fazla bir süredir düzinelerce insan yargılanıyor, ancak olayla ilgili önemli sorular hala cevapsız. ABD’li Michael Sharp ve Şilili Zaida Catalán, Birleşmiş Milletler tarafından işe alındıktan sonra Kasai bölgesindeki şiddeti araştırırken ortadan kayboldular. Hükümet ile yerel bir grup arasında alevlenen kanlı bir çatışmayla bağlantılı toplu mezarları araştırıyorlardı. Cesetleri, kaybolduktan 16 gün sonra 28 Mart 2017'de bir köyde bulundu.

DEVLET ŞÜPHESİ

Kasai bölgesinde 2016 yılında yerel bir geleneksel şef olan Kamuina Nsapu'nun güvenlik güçleri tarafından öldürülmesiyle tetiklenen huzursuzluk çıkmıştı. Çatışma 2017 ortalarında sona ermeden önce yaklaşık 3 bin 400 kişi öldü ve on binlerce kişi evlerini terk etti.

Kananga'daki askeri mahkemedeki savcılar, 22'si firari ve gıyaben yargılanan 54 sanıktan 51'inin ölüm cezasına çarptırılmasını talep etmişti. Suçlama belgesi, ‘terör ve cinayet’ten ‘isyan hareketine katılma’ ve ‘yaralama yoluyla savaş suçu eylemi’ne kadar uzanıyordu.

Olayların resmi açıklamasına göre, Kamuina yanlısı Nsapu milisleri, çifti kayboldukları gün 12 Mart 2017'de idam etti. Ancak Haziran 2017'de BM güvenlik konseyine sunulan bir rapor, cinayetleri devlet güvenlik görevlilerinin karışmış olabileceği “önceden tasarlanmış bir suikast” olarak tanımladı.

‘İMTİKAM’ İDDASI

Duruşma sırasında savcılar, milislerin cinayetleri, ordunun kendilerine yönelik saldırılarını engelleyememekle suçladığı Birleşmiş Milletler'den intikam almak için işlediğini öne sürdü.

Mahkemede biri gazeteci olmak üzere iki tutuklu daha beraat etti. Karar, ülkenin başkenti Kinşasa'daki yüksek askeri mahkemede temyiz edilebilir. (Guardian)