BM insan hakları ofisi, 38 yaşındaki Zhang Zhan'ın sağlığının hızla kötüleştiği ve hayatının açlık grevi nedeniyle ciddi risk altında olduğu yönündeki haberler üzerine alarm verdi.

‘SORUN ÇIKARMAK’ NEDENİYLE 4 YIL CEZA

BM Sözcüsü Marta Hurtado, "Çinli yetkilileri, Zhang'ın en azından insani gerekçelerle derhal ve koşulsuz serbest bırakılmasını dikkate almaya ve hem iradesine hem de onuruna saygı duyarak acil hayat kurtaran tıbbi bakımı sağlamaya çağırıyoruz" dedi.

Eski bir avukat olan Zhang, salgının merkez üssündeki kaos hakkında rapor vermek için Şubat 2020'de Wuhan'a gitti ve yetkililerin akıllı telefon videolarında salgını nasıl ele aldığını sorguladı. Mayıs 2020'de gözaltına alındı ve Aralık'ta “kavga ve sorun çıkarmak” nedeniyle dört yıl hapis cezasına çarptırıldı. 

Mahkûmiyetiniprotesto etmek için birkaç açlık grevi yaptı ve ailesi son zamanlarda onun aşırı zayıf olduğu ve “daha fazla yaşayamayacağı” konusunda uyardı. Hurtado, "meşru gazetecilik faaliyetleri gibi görünen eylemlerin bir sonucu olarak aleyhine açılan cezai takibat hakkında açıklama" istediğini söyledi ve “Serbest haber akışının, halk sağlığı acil durumları gibi kriz durumlarının erken aşamalarında özellikle önemli olduğunu” vurguladı.

Zhang, salgınla ilgili haber yaptıktan sonra gözaltına alınan Chen Qiushi, Fang Bin ve Li Zehua ile birlikte dört vatandaş gazeteciden oluşan bir grup arasında yer alıyor. (Guardian)