Ancak 12 Nisan'da Yüksek Mahkeme, silahlı kuvvetlerin, polisin ve yargı mensuplarının meşru müdafaa için yasal olarak sahip olabilecekleri silahların sayısını dörtten altıya çıkaran kararnameler de dahil olmak üzere, bu türden iki değişikliği askıya aldı. 

66 MİLYON SİLAH

Ancak bu gerilemeye rağmen, Bolsonaro’nun silah seven seçmenleri cesaretlendi. Tedavülde olan tescilli ateşli silahların sayısı 2017'den bu yana yüzde 66 artarak bir milyonun biraz üzerine çıktı. Bu, insandan daha fazla silahı olan ABD tarafından belirlenen standardın çok altında. Ancak yine de, 2017 ile 2019 arasında Brezilyalı avcılar, spor atıcıları ve koleksiyoncular tarafından tutulan sayı, yüzde 120'lik bir artış gösterdi. 

SADECE SİLAH KONUSUNDAKİ SÖZLERİNİ TUTTU

Ülkede atıcılık kulüpleri de çoğaldı. Geçen yıl bin 300'den fazla ateşli silah hayranını ağırladı, bu sayı 2019'da 150'den biraz fazlaydı. Her gün daha fazla insan bunu deniyor. Ancak Bolsonaro’nun silah yanlısı duruşu çoğunlukla politiktir. Silah yasalarını gevşetmek ucuz ve basit. Belki de bu nedenle, okulları ve sağlık hizmetlerini iyileştirme kampanyası sırasında verdiği sözlerin aksine, Bolsonaro silah konusunda verdiği sözleri tutmayı başardı. 

ENDİŞE VERİCİ ETKİ

São Paulo eyalet polisinin emekli albaylarından José Vincente da Silva Filho, Bolsonaro’nun Brezilya’yı silahlandırma acelesinin en endişe verici etkisi suç üzerinde olacağını düşünüyor. İstatistiklerin halihazırda negatif olduğu ülkede, cinayet oranları ülkenin bir bölgesinden diğerine büyük farklılıklar gösterse de, genel olarak artıyor. Geçen yıl 41 bin 730 olan ülke genelinde silahla ölüm, bu yıl 43 bin 892’yi gördü. (Economist)