Yaklaşık 200 polis, günün erken saatlerinde Jacarezinho'ya mahallesine yapacağı saldırıyı keskin nişancılar ve helikopter desteğiyle başlattı. Öğlene kadar aralarında başından vurulan uyuşturucu timi görevlisi André Frias'ın da bulunduğu en az 25 kişinin öldüğü bildirildi.

‘’BU BİR KATLİAMDI’’

Polis yetkilileri, onlarca yıldır gecekondu mahallelerini üs olarak kullanan uyuşturucu çetelerine yönelik saldırıyı olarak kutladılar. Ancak katliamın boyutu netleştikçe insan hakları aktivistleri ve kamu güvenliği uzmanları, saldırıyı öfkeyle karşıladı. Rio’nun Kamu Güvenliği ve

Vatandaşlık Araştırmaları Merkezi'nden araştırmacı Pedro Paulo Santos Silva, "Bu bir imha - bunu tarif etmenin başka yolu yok. Bu bir katliamdı’’ dedi.

HAZİRAN’DAN MART’A 797 POLİS CİNAYETİ

Polisin çocukların ve gençlerin suça sürüklenmesini engellediğini söylediği baskın, geçen Haziran ayında corona virüs salgını sırasında bu tür saldırıları yasaklayan yüksek mahkeme kararına rağmen gerçekleşti. 

Gecekondu mahallelerindeki polis operasyonlarının sayısı bu karardan sonra önemli ölçüde düştü, ancak geçen Ekim ayından bu yana tekrar artıyor. Son zamanlarda yayınlanan rakamlar, polisin Rio eyaletinde geçen yılın Haziran ayından Mart ayına kadar 797 kişiyi öldürdüğünü gösteriyor.

‘’SUÇU AZALTMAK İÇİN HİÇBİR ŞEY YAPILMIYOR’’

Santos Silva, kentinin uyuşturucuya karşı savaşının cinayet söz konusu olduğunda etkili olduğunu, ancak vatandaşları korumak veya suçu azaltmak için hiçbir şey yapmadığını söyledi. 

Silva, "Kaçakçı" ya da sakin olsalar da, bunlar hayatlar, bunlar bedenler. Birinin çocuğu, birinin erkek kardeşi’’ diye ekledi.

(Guardian, Çeviri:polemikhaber)