Imo eyaletinin Owerri kentindeki bir hapishane ve polis komuta merkezi, Pazartesi günü erken saatlerde, duvarlarının bir kısmı patlayıcılarla yıkıldı ve bin 844 tutuklu kaçtı. Saldırıda bir polis memuru yaralandı.

EN BELİRGİN CANLANMA

Olayı üstlenen olmadı, ancak polis, silahlı kişilerin Güneydoğu Nijerya'daki Biafra yanlısı ayrılıkçı grup olan Biafra Yerli Halkının (Ipob) askeri kanadı olan Doğu Güvenlik Ağı'ndan olduğunu söyledi.

2015'ten bu yana, güneydoğu Nijerya, 1967-70 Biafra savaşından bu yana ayrılıkçıların en belirgin canlanmasını yaşadı. Çatışma sırasında, modern Nijerya tarihinin en karanlık bölümlerinden birinde, birçoğu bölgedeki hükümet ablukasının ardından açlıktan ölmek üzere milyonlarca insan öldü. Son yıllarda, güvenlik güçleri kitlesel protestolar ve boykotlara karşı tartışmalı baskılar başlatırken, bölgede silahlı isyan büyüdü.

CİNAYETLER YALANLANDI

Hapishaneden kaçışlar nedeniyle komşu Abia eyaletindeki iki şehir sokağa çıkma yasağı getirildi. Son bir ay içinde Abia'da en az altı polis memuru, Ipob'un da suçlandığı saldırılarda silahlı kişiler tarafından öldürüldü. Nijerya’nın güneydoğusundaki ayrılıkçıların yükselişi, bölgede artan gerginliği ve güvenlik güçleri ile Buhari hükümetinin ağır tepkisini körükledi.

Uluslararası Af Örgütü'ne göre, güvenlik güçleri 2015'ten bu yana, 2016'da sadece iki günde işlenen 60 yargısız infaz da dahil olmak üzere yüzlerce protestocuyu öldürdü. Nijerya ordusu cinayetleri yalanladı. (Guardian)