Bilim insanları, büyük bir kahvaltının veya büyük bir akşam yemeğinin etkisini karşılaştırmak için insanların beslenmeleriniinceledi. 

AYNI KALORİYİ YAKTILAR

İskoçya’da bulunan Aberdeen Üniversitesi’nden bir ekip, insanların günün en büyük yemeğini yediklerinde aynı kaloriyi yaktıklarını buldu.Ancak, büyük kahvaltılardan sonra iştah belirgin şekilde azaldı ve bu da bir diyete bağlı kalmayı kolaylaştırabilir.

Araştırmacılar,  yediğimiz yemeğin vücudumuzun iç saatinin ritimlerinden nasıl etkilendiğini araştırıyorlardı. Bir fikir, akşamları fazla yemek için kötü bir zaman çünkü vücut saati metabolizmamızı uykuya doğru kaydırıyor.

30 gönüllü, iki aydan fazla bir süre boyunca kahvaltı, öğle ve akşam yemekleri ile günde yaklaşık bin 700 kaloriye kadar tüm öğünlerini kendileri için hazırladı.Bir ay boyunca günlük kalorilerinin neredeyse yarısını kullanarak büyük bir kahvaltı yaptılar, ardından daha küçük bir öğle yemeği ve daha da küçük bir akşam yemeği izlediler. Başka bir ay ise, gönüllüler büyük öğünlerini sabah yerine akşam yediler.

‘İŞTAH KONTROLÜ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ’

Cell Metabolism dergisinde yayınlanan sonuçlar, büyük bir öğünün zamanlamasının yakılan kalori, insanların istirahat metabolizma hızı veya kaybettikleri kilo miktarı üzerinde hiçbir fark yaratmadığını buldu.Temel fark, büyük kahvaltı tarafından bastırılan iştah veya açlık seviyeleriydi.Prof. Alexandra Johnstone, mevcut gıda miktarı kontrol edilmediğinde bunun gerçek dünyada çok önemli olabileceğini söyledi.

Johnstone, "Çalışmalar, iştah kontrolü için büyük kahvaltının kazanan olduğunu gösteriyor.Güne sağlıklı ve büyük bir kahvaltıyla başlayabilirseniz, günün geri kalanında fiziksel aktivite düzeylerini ve iştah üzerindeki bu kontrolü korumanız daha olasıdır" diye ekledi. (BBC)