Uluslararası paleontologlardan oluşan bir ekip, fakir ülkelerden yabancı depolara veya yerel özel koleksiyonlara yasa ve düzenlemelere rağmen tarih öncesi fosillerin aktığını savunuyor. 

Örneğin, Brezilya'daki iyi korunmuş tarih öncesi fosilleriyle ünlü bir bölge olan Araripe Havzası'nda keşfedilen fosillerin yüzde 88'i yabancı müze koleksiyonlarında yer alıyor.

‘YASADIŞI’ FOSİLLER

Brezilya'daki Piauí Federal Üniversitesi'nden Juan Carlos Cisneros ve meslektaşları, son otuz yılda Brezilya ve Meksika'da keşfedilen fosillerin paleontolojik yayınlarını incelediler. Bu ülkeler, çok sayıda fosilleşmiş canlı, bitki ve mantar barındıran büyük ve nispeten keşfedilmemiş tortul havzalara sahiptir. 

Bilimsel saha çalışması yapmak veya fosilleri Brezilya'dan ihraç etmek için katı izinlerin getirilmesine ve bunların kalıcı olarak yurtdışına çıkarılmasının yasaklanmasına rağmen, incelenen örneklerde izin beyanları genellikle eksikti ve birçok çalışma, yabancı koleksiyonlarda yasadışı olarak tutulan fosillere dayanıyordu. 

Yerel uzmanların araştırmaların dışında tutulması bir diğer ortak konuydu. Örneğin, Araripe fosilleriyle ilgili yayınların yüzde 59'u yabancı araştırmacılar tarafından yönetildi ve bunların yarısından fazlası bir başka yasal gereklilik olan yerel Brezilyalı araştırmacılarla işbirliği yapmadı. 

YAPTIRIM ÇAĞRISI

Ekip, bunun yerel bilimsel gelişmeyi engellediğini ve turizm gibi daha uzun vadeli ekonomik faaliyetleri sürdürebilecek kaynakları tükettiğini söylüyor. Birmingham Üniversitesi'nde paleobiyolog olan Emma Dunne "Atlantik'i geçen 19. yüzyıl gemilerini hayal ettiğimizde, bu düşündüğümüz tarzda sömürgecilik olmayabilir, ama yine de, modern bir yeni sömürgecilik biçimidir" dedi.

Ekip ayrıca daha sıkı dergi yönergeleri ve araştırma etiği konusunda eğitim, fosil yasalarının daha fazla uygulanması ve etik olmayan uygulamalara karışanlara karşı yaptırımlar çağrısında bulundu. Son olarak, fosillerin alındıkları topluluklara geri gönderilmesi gerektiğini söylediler. (Guardian)