Çin ordusu, bölgeyi hedef alan büyük canlı ateş tatbikatlarının yapılmasından bir gün sonra, denizaltı karşıtı saldırı ve deniz operasyonları da dahil olmak üzere Tayvan yakınlarında yeni tatbikatlar duyurdu.

Savunma bakanlığı ayrıca, Nancy Pelosi'nin geçen hafta Taipei'ye yaptığı ziyareti protesto etmek için ABD ile askeri görüşmeleri rafa kaldırmasını da savundu ve bu da olası kazaların çatışmaya dönüşmesine ilişkin endişeleri artırdı.

Tayvan Savunma Bakanlığı sözcüsü düzenlediği basın toplantısında, durumu izlediğini söyledi. Pelosi'nin geçen haftaki ziyareti, Tayvan'ı kendi toprakları olarak gören ve ilk kez Taipei üzerinde balistik füze denemeleri yaparak karşılık veren ve Washington ile bazı diyalog hatlarını kesen Çin'le krizi derinleştirdi.

TAYVAN ‘UYGUN ŞEKİLDE’ TEPKİ VERMEK İSTİYOR

Adanın savunma bakanlığı, Çin askeri gemilerinin, uçaklarının ve insansız hava araçlarının adaya ve donanmasına yönelik saldırıları simüle ettiğini ve orta hat üzerinde çok sayıda deniz ve hava saldırısı gerçekleştirdiğini söyledi.

Duruma aşina olan ve güvenlik planlamasıyla ilgilenen bir kişiye göre, Çin ve Tayvan'dan her biri yaklaşık 10 savaş gemisi Pazar günü hattın etrafında yakın mesafelerde manevra yaptı. Tayvan'daki savunma bakanlığı, "uygun şekilde" tepki vermek için uçak ve gemiler gönderdiğini söyledi.

‘RESMİ DEĞİL’

Güvenlik analistleri ve diplomatlarına göre, Çin'in ABD ordusuyla olan birkaç iletişim bağlantısından bazılarını kesmesi, kritik bir anda Tayvan üzerinde kazara bir tırmanma riskini artırıyor.

ABD'li bir yetkili, Çinli yetkililerin geçen haftaki gerginlikler nedeniyle üst düzey Pentagon yetkililerinin çağrılarına yanıt vermediğini, ancak bunu ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin gibi üst düzey isimlerle resmi olarak bağların kesilmesi olarak görmediklerini kaydetti. (Guardian)