Dünyanın iklim ısınmasına neden olan sera gazı emisyonlarının en büyük kaynağı olan Çin, “hırsı artırma” ve küresel ısınmayla mücadele için daha sert önlemler alma baskısı altında.

Ancak artan ekonomik zorlukların ortasında Çin, özellikle Xi'nin yönetimini genişletmesi beklenen önemli bir Komünist Parti toplantısına hazırlanırken, istihdam ve büyüme riskinden endişe duyuyor.

‘ÖNCELİK İSTİKRAR’

Xi, bir konuşmasında üst düzey Komünist parti liderlerine, Çin'in "hızlı başarı kavramını aşması" ve kademeli olarak ilerlemesi gerektiğini söyledi. Xi, devlet haber ajansı Xinhua tarafından aktarılan sözlerinde Xi, "Emisyonları azaltmak, üretkenliği azaltmakla ve hiç emisyon salmamakla ilgili değil. Genel planlamaya bağlı kalmalı ve karbon emisyonlarını azaltırken aynı zamanda enerji güvenliğini, endüstriyel tedarik zinciri ve gıda güvenliğini sağlamalıyız” dedi.

Geçen yılın sonunda düzenlenen bir ulusal ekonomik çalışma toplantısından bu yana, Çinli politika yapıcılar defalarca ülkenin 2022'de "istikrar önceliği" vereceğini vurguladılar.

Geçen yıl imalatçıları vuran bir kıtlık dalgasının ardından enerji arzı hala büyük bir endişe kaynağı olarak, Xi ayrıca Parti liderlerine “geleneksel enerjinin kademeli olarak geri çekilmesinin, yeni enerjinin güvenli ve güvenilir bir şekilde değiştirilmesine dayanması gerektiğini” söyledi.

KISITLAMALAR GEVŞİYOR

Çin, yenilenebilir kaynaklara geçişi hızlandırma sözü verdi, ancak büyük bir karbondioksit kaynağı olan kömür tüketimini ancak 2025'ten sonra azaltmaya başlayacak. Çin'in devlet planlama ajansı da Aralık ayında, çevresel hedeflerin büyümeyi yıpratmamasını sağlamak için enerji tüketimi üzerindeki kapsamlı kısıtlamaları gevşeteceğini söyledi. (Guardian)