NASA Yöneticisi Bill Nelson, Bild gazetesine verdiği demeçte, dünyanın Çin'in potansiyel olarak "ay'a inmesi ve 'artık bizimdir ve siz uzak durun' demesi konusunda çok endişeli olması gerektiğini" söyledi.

‘SORUMSUZCA KONUŞUYOR’

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian iddialara yanıt vererek, "ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi başkanının gerçekleri görmezden geldiği ve Çin hakkında sorumsuzca konuştuğu ilk kez değil. ABD tarafı, Çin'in normal ve makul dış uzay çabalarına karşı sürekli bir karalama kampanyası inşa etti ve Çin, bu tür sorumsuz açıklamalara kesinlikle karşı çıkıyor" dedi ve “Çin'in her zaman silahlanmaya karşı olduğunu ve uzayda insanlığın ortak geleceğini desteklediğini” söyledi.

Çin'in uzayda ne gibi askeri amaçlar peşinde koşabileceği sorulduğunda Nelson, Çinli astronotların diğer ülkelerin uydularını nasıl yok edeceklerini öğrendiğini söyledi ve Ay'ın güney kutbu için rekabetin özellikle yoğun olacağını iddia etti. Ayrıca, 2035 yılına kadar Pekin'in kendi Ay istasyonunun inşaatını bitirebileceğini ve bir yıl sonra deneylere başlayabileceğini söyledi. (RT)