Devlet Piyasa Düzenleme İdaresi, 22 vakada, diğer şirketlerde pazar güçlerini uygunsuz bir şekilde artırabilecek hisse satın almak da dahil olmak üzere eylemler nedeniyle şirketlerin her birinin 75 bin dolar para cezasına çarptırıldığını duyurdu. 

Kuralları ihlal edenler arasında Alibaba Group'a ait altı şirket, Tencent Holding’e ait beş ve perakendeci Suning.com’a ait iki şirketin yer aldığı belirtildi.

EN BÜYÜK CEZA ALİBABA’YA

Çin'in liderleri, finans, sağlık hizmetleri ve diğer hassas alanlara doğru genişleyen büyük internet şirketlerinin egemenliğinden endişe ediyor. İktidardaki Komünist Parti, özellikle teknolojide tekel karşıtı uygulamanın bu yıl bir öncelik olduğunu söylüyor.

Bugüne kadarki en büyük ceza olan Alibaba, Nisan ayında rekabeti bastırma suçlamasıyla 2,8 milyar dolarpara cezasına çarptırıldı. Diğer şirketler rekabet, veri koruma, sansür ve diğer kuralları ihlal ettikleri için para cezasına çarptırıldı veya kınandı.

Pazar günü, ABD borsasına giriş yapan araç çağırma hizmeti Didi Global’e, düzenleyiciler tarafından müşteri bilgilerinin toplanmasını ve işlenmesini elden geçirmesi emredildi.


(AP)