Tayvan, saldırıya uğrarsa kendini savunacağını defalarca söyledi, ancak Çin hava kuvvetlerinin hava savunma tanımlama bölgesinde tekrarlanan sortilerden şikayet etmesine rağmen Çin ile statükoyu korumak istiyor.

Ulusal Güvenlik Bürosu Genel Direktörü Chen Ming-tong bir meclis savunma komitesi toplantısında yaptığı konuşmada, "Genel olarak, bir yıl içinde savaş olasılığının çok düşük olduğunu düşünüyorum. Ancak, hala dikkat etmemiz gereken birçok şey var" dedi.

Chen, herhangi bir "olumsuz olay" dışında, "önümüzdeki bir yıl, iki yıl veya üç yıl içinde, Başkan Tsai'nin görev süresi boyunca, bir sorun olmayacağını düşünüyorum" dedi.

BAKAN AÇIKLADI: 2025 YILINA KADAR HERŞEY OLABİLİR

Bu ayın başlarında Çin, Tayvan'ın karasal hava sahasından daha geniş bir alanı kapsayan Tayvan'ın hava sahasına ardı ardına dört gün boyunca toplu hava kuvvetleri akınları düzenledi.

Çin, askeri faaliyetlerini barış ve istikrarı korumak için "adil" hareketler olarak savundu ve gerilimleri, ABD'ye örtülü bir gönderme yaparak, Tayvan'ın yabancı güçlerle işbirliğine bağladı.

Savunma Bakanı Chiu Kuo-cheng geçen hafta Tayvan'ın Çin ile bir savaş başlatmayacağını, ancak "düşmanla tam olarak karşılaşacağını" söyledi.

Chiu, bu ayın başlarında Çin ile olan askeri gerilimlerin 40 yıldan fazla bir süredir en yüksek noktasında olduğunu belirterek, Çin'in 2025 yılına kadar "tam ölçekli" bir işgal gerçekleştirebileceğini de sözlerine ekledi. 

Reuters