400 metre uzunluğundaki ve 59 metre genişliğindeki geminin kaydırılmasına yardımcı olmak için römorkörler konuşlandırıldı, ancak günlerce orada kalabileceğinden korkuluyor. Olay, Salı günü erken saatlerde Süveyş limanının hemen kuzeyinde meydana geldi.

İKİ YÖNÜ KAPATTI

Yapay olan Süveyş Kanalı, Akdeniz'i Kızıldeniz'e bağlayarak Asya ile Avrupa arasındaki en kısa deniz bağlantısını sağlar. Panama kayıtlı Ever Given gemisi, Çin'den Hollanda'nın Rotterdam liman kentine gidecekti ve Akdeniz'e giderken kanaldan geçiyordu.

2018 yılında inşa edilen ve Tayvanlı nakliye şirketi Evergreen Marine tarafından işletilen gemi karaya oturdu ve kanal boyunca yanlamasına yerleşti ve şu anda her iki yönde de hatlarda sıkışıp kalan düzinelerce geminin yolunu kapattı.

"KÜRESEL TİCARETİ ETKİLEYECEK"

ABD'nin Kuzey Carolina eyaletinde yaşayan bir denizcilik tarihçisi olan Sal Mercogliano, BBC'ye bu gibi olayların nadir olduğunu, ancak "küresel ticaret için büyük sonuçları olabileceğini" söyledi. Mercogliano, "Bu, Süveyş Kanalı'nda karaya oturmuş en büyük gemi," dedi ve geminin sete takıldığını, gücünü ve yönlendirme yeteneğini kaybedeceğini de sözlerine ekledi.

GÜNLERCE SÜREBİLİR

Kahire24 haberinde Süveyş Kanalı Otoritesinden bir yetkilinin aktardığına göre, geminin karaya oturduğu bölgelerden büyük miktarlarda kumun kaldırılmasını da dahil olmak üzere Ever Given gemisinin taşıma operasyonu günler alabilir. (BBC)

Çeviri: İsmail Cömert / polemikhaber.com