İsminin açıklanmaması koşuluyla söz alan kaynak, mahkemenin Başbakan Suu Kyi ve ordu tarafından Şubat'ta gerçekleşen darbeyle tutuklanan diğer sivil liderler aleyhindeki çok sayıda davada ilk kararlarını verirken, Başkan Win Myint'in de dört yıl hapis cezasına çarptırıldığını söyledi. 

‘KAPALI’ YARGILAMA

Myanmar, Suu Kyi'nin demokratik olarak seçilmiş hükümetine karşı yapılan darbenin protestolara yol açmasından ve onlarca yıllık askeri yönetimin ardından geçici siyasi reformların durdurulmasıyla ilgili uluslararası endişeleri artırmasından bu yana kargaşa içinde.

Nobel Barış Ödülü sahibi 76 yaşındaki Suu Kyi, Ulusal Demokrasi Birliği (NLD) partisinin üst düzey liderleriyle birlikte darbeden bu yana gözaltında bulunuyor. Uluslararası Kriz Grubu düşünce kuruluşunda Myanmar uzmanı olan Richard Horsey, "Suçlamalar gülünçtü, popüler liderlere karşı misilleme olarak tasarlandı. Dolayısıyla suçlulara verilen hükümler ve hapis cezaları sürpriz değil" dedi.

Başkent Naypyitaw'daki dava medyaya tamamen kapalı bir şekilde görüldü ve cuntanın kamuoyunu bilgilendirme kuruluşları davadan bahsetmedi. Suu Kyi'nin avukatlarının medya ve halkla iletişim kurmaları yasaklandı. 

Myanmar'ın darbeyle devrilen lideri Suu Kyi'ye 4 yıl hapis - Son Dakika  Haberler

© Myanmar'ın devril lideri Aung San Suu Kyi'

ORDU ‘EZİCİ’ ZAFERLERE DAYANAMADI

Suu Kyi'nin destekçileri, davaların temelsiz olduğunu ve ordu iktidarı konsolide ederken siyasi kariyerine son vermek için tasarlandığını söylüyor.

Muhalefetteki paralel hükümette bakan yardımcısı Maw Htun Aung, cezanın ardından Reuters'e verdiği demeçte, "Bu bozuk adalet sisteminden bir şey beklemiyorum" dedi. Myanmar'ın İngiliz sömürge yönetiminden kurtarıp ülkeye bağımsızlık kazandıran ülke kahramanın kızı Suu Kyi, askeri yönetime karşı çıktığı için yıllarca ev hapsinde tutuldu, ancak 2010'da serbest bırakıldı ve partisini 2015 seçimlerinde ezici bir zafere götürdü. Partisi geçen yıl Kasım ayında tekrar kazandı, ancak ordu, oylamada hile yapıldığını söyledi. 

Uluslararası Af Örgütü, Suu Kyi'ye yönelik suçlamaların gülünç olduğunu ve hapse atılmasının ordunun tüm muhalefeti ortadan kaldırma ve özgürlükleri engelleme konusundaki kararlılığının son örneği olduğunu açıkladı. Batılı devletler Suu Kyi'nin serbest bırakılmasını talep etti ve darbeden bu yana yaşanan şiddeti kınadı. 

Reuters