Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara'da AB büyükelçileriyle yaptığı görüşmede, 2022'de iki taraf arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için cesur adımlar atılması çağrısında bulundu. AB'nin tam üyeliğinin Türkiye'nin stratejik önceliği olmaya devam ettiğini söyledi. Erdoğan'a göre, Türkiye-AB işbirliği hayati önem taşıyor ve Türkiye'nin "olağanüstü çabaları” olmasaydı, Suriye ve Avrupa farklı bir manzarayla karşı karşıya kalacaktı.  Ankara, Washington'un Türkiye ile sorunlu ilişkisini canlandırmaya hevesli olduğuna kendini ikna etti, çünkü hükümete yakın Sabah gazetesinde bu haftaki bir yorumda belirtildiği gibi, “Sonuçta, şu anda Türkiye'nin bu çatışmada alacağı pozisyon, Rusya, NATO ittifakı ve ABD arasında her zamankinden daha önemli. Türkiye, NATO'nun kanıtlanmış ve vazgeçilmez bir üyesi olarak her iki taraf için de önemli bir stratejik ortaktır."

‘ANKARA’DA BEKLENTİLER YÜKSEK’

Bu hafta Yunan medyasında Washington'un Avrupa'ya Doğu Akdeniz'den doğal gaz sağlamak için tasarlanmış bin 900 kilometrelik bir denizaltı boru hattı olan EastMed projesini yeniden gözden geçirdiğine dair haberler çıktıktan sonra Ankara'da beklentiler yüksek.Özetlemek gerekirse, Yunanistan, Kıbrıs ve İsrail, Doğu Akdeniz'deki gaz alanlarından Avrupa'ya doğal gaz taşıyacak boru hattının inşası için 2020'de bir anlaşma imzaladılar.

6 milyar euro değerindeki proje güçlü ABD desteğine sahipti ve bu yıl nihai bir yatırım kararı bekleniyordu, ancak ABD Dışişleri Bakanlığı, Washington odağını ABD'ye kaydırdığı için artık projeyi desteklemediğini söyledi. ABD desteği, projenin uygulanabilirliği için çok önemli ve Türkiye, Washington'un U dönüşünden siyasi anlam çıkarma eğiliminde. Ankara, boru hattının hem Türkiye hem de Yunanistan'ın üzerinde hak iddia ettiği tartışmalı deniz bölgelerinden geçmesine şiddetle karşı çıkmıştı.

‘SAVUNMA BAKANI İYİMSER’

Bir gelişmede, Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türk ve ABD'li yetkililerin F-35 savaş uçaklarını görüşmek üzere Washington'da müzakereler yapmaya hazırlandıklarını ve "hazırlıkların devam ettiğini" açıkladı.Yani Washington ve Ankara, Türkiye'nin Rus yapımı S-400 füze savunma sistemleri satın almasının ardından Amerikan F-35 savaş uçağı programından ortak olarak çıkarılmasını ele alıyor.

Akar, kabul edilebilir bir çözüm bulunabileceği konusunda ihtiyatlı bir şekilde iyimserdi. Türkiye, F-35 programına ortaktı ve yüz adet F-35A jeti satın almayı planlamıştı. İlginçtir ki, Türkiye F-35 programından çıkarılmış olmasına ve Savunma Sanayii Müdürlüğü 2020'den beri ABD yaptırımlarıyla karşı karşıya olmasına rağmen, Türk müteahhitler hala beşinci nesil jet için parça üretiyorlar.Bu aradaErdoğan, geçen Kasım ayında ABD Başkanı Joe Biden'a Türkiye'nin mevcut filosunu yükseltmek için 40 yeni F-16 savaş uçağı ve yaklaşık 80 modernizasyon kiti satın almasını teklif etti.

Açıkça görülüyor ki, Suriye politikasından Doğu Akdeniz ve ötesine uzanan egemenlik haklarına kadar uzanan bir ikili anlaşmazlıklar kargaşasına rağmen, Türkiye ABD ile olumlu diyalog için yollar arıyor. Ankara, Türkiye'nin Washington için zehirli bir özne olmasına rağmen Biden yönetiminin bir kopuşa gitmeye istekli olmadığını tahmin ediyor.