BM'nin Taliban'ı veya Myanmar cuntasını kabul etmesi, her ikisi tarafından da aranan uluslararası tanınma yolunda bir adım olacaktır.

Dört diplomat, Reuters'e isimlerinin açıklanmaması koşuluyla verdiği demeçte, komitenin her iki ülkenin mevcut büyükelçilerinin koltuklarda kalmasının anlaşılması üzerine Afganistan ve Myanmar'ın temsili konusundaki kararlarını büyük olasılıkla erteleyeceğini söyledi.

BM’DEN İKİ ANA ŞART

Ağustos ortasında uluslararası kabul görmüş hükümetten iktidarı ele geçiren Taliban, Doha merkezli Sözcüsü Suhail Shaheen'i Afganistan'ın BM büyükelçisi olarak aday gösterdi. Devrik hükümet tarafından atanan mevcut BM büyükelçisi Ghulam Isaczai’nin de koltuğunda kalmasını istedi. 

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Taliban'ın uluslararası tanınma arzusunun, diğer ülkelerin Afganistan'da kapsayıcı hükümet ve özellikle kadınlar haklarına saygı gösterilmesi için baskı yapması gereken tek kaldıraç olduğunu söyledi.

Taliban'ın aday gösterdiği BM elçisi Shaheen bu ayın başlarında Twitter'da şunları yazdı: "Afganistan'ın BM'deki koltuğunu almak için gereken tüm koşullara sahibiz. Yasal gerekliliklerin siyasi tercihlerin yerini alacağını umuyoruz."

CUNTACILARA ‘BASKI’ SÖZÜ

Şubat ayında Aung San Suu Kyi'nin seçilmiş hükümetini devirip iktidarı ele geçiren Myanmar cuntası, kıdemli asker Aung Thurein'i BM elçisi olarak öne sürdü. Suu Kyi'nin hükümeti tarafından atanan mevcut Büyükelçi Kyaw Moe Tun da darbeye karşı çıkması nedeniyle kendisini öldürmeye veya yaralamaya yönelik bir planın hedefi olmasına rağmen BM akreditasyonunun yenilenmesini istedi.

Geçen ay istifa eden BM Myanmar eski özel elçisi, hiçbir ülkenin cuntayı tanımaması veya meşrulaştırmaması gerektiği konusunda uyarırken, Guterres Şubat ayında "bu darbenin başarısız olmasını sağlamak için" baskıyı yapma sözü verdi. (Reuters)