Delhi polisi, 26 Ocak Hindistan Cumhuriyet Bayramı'nda Delhi'de çiftçilerin protestoları sırasında 25 yaşındaki Navreet Singh'in ölümüyle herhangi bir ilgisi olmadığını söyledi. Polis, bariyerleri geçmek için traktör kullananlardan biri olan Singh'in traktörünün devrilmesi sonucu öldüğünü iddia etti.

OTOPSİ RAPORU ‘KURŞUN’ DİYOR

Ancak, kanıtları gözden geçiren doktorlara göre Singh'in vücudunun fotoğraf ve video görüntüleri ve otopsi raporu, başından en az bir ölümcül kurşunla yaralandığını gösteriyor. Singh’in cesedini inceleyen ailesi, Singh’in traktörüyle bariyerlerden geçerken polisin kendisine ateş etmesi sonrasında öldüğünü iddia etti ve Singh'in traktörünün kurşunla vurulduktan sonra devrildiğini söyledi. Otopsi yapan Doktor Basil Purdue, "Bana göre bu, aksi ispatlanmadıkça muhtemelen iki kurşun yarası, Singh'in devrilmiş bir traktörden ölmesinin son derece mantıksız’’ dedi ve "Düşüşten bu yaraları almak mümkün değil" şeklinde ekledi.

RÖNTGENLERE ERİŞİM YASAĞI

İddiaların ortaya çıkmasından kısa bir süre sonra polis, Singh'in bir bariyere çarparak devrilen traktöründen düştükten sonra öldüğünü gösteren video görüntülerini yayınladı. Ayrıca Hindistan medyasına, ölümden sonra bir ateşli silahtan söz edilmediğini ve resmi ölüm nedeninin, bir kafa travmasından kaynaklanan "şok ve kanama" olduğunu söyledi. Aile, hastanenin ölümden sonra Singh’in vücudundan çekilen röntgenlere erişimlerini engellediğini iddia etti.

BASINA VE MUHALEFETE ENGEL

Hindistan medyasının olayı haberleştirme girişimleri, acımasız bir baskı ile karşı karşıya kaldı. Ateşli silah iddiaları üzerine haberler yayınlayan ya da tweet atan dokuz gazeteci hakkında beş eyalette kışkırtma suçları da dahil olmak üzere davalar açıldı. Muhalefette yer alan bir siyasetçi olan Shashi Tharoor da iddialar hakkında tweet attığı için isyan suçlamasıyla karşı karşıya. (Guardian)

Çeviri: İsmail Cömert / polemikhaber.com