Geçen hafta Wall Street Journal, Çin'in Vuhan kentindeki bir laboratuvardaki ismi açıklanmayan üç personel üyesinin Kasım 2019'da Kovid benzeri semptomlarla hastaneye gidecek kadar hasta olduğunun kendilerine söylendiğini açıklayan ABD istihbarat teşkilatlarından alıntı yapmıştı.

ABD istihbarat şefleri daha sonra virüsün başlangıçta nasıl bulaştığını bilmediklerini, ancak iki teoriye sahip olduklarını vurguladılar: Ya enfekte hayvanlarla insan temasından doğal olarak ortaya çıktı ya da bir laboratuvar kazasıydı.

‘GÖREV TANIMI SINIRLIYDI’

BBC Radio 4'e konuşan Dr. Dale Fisher, virüsün bir laboratuvardan sızdığı teorisinin "ortadan kalkmadığını", ancak "doğrulanmadığını" söyledi. DSÖ tarafından koordine edilen Küresel

Salgın Uyarısı ve Müdahale Ağı Başkanı Fisher, ABD'yi sahip olduğu her türlü istihbaratı paylaşmaya çağırarak, “Wall Street Journal gerçekten bilimi paylaşmanın yolu değil” dedi.

DSÖ uzmanları tarafından bu yılın başlarında yapılan saha araştırması, pandeminin bir laboratuvar olayıyla başlamasının “son derece olası” olmadığı sonucuna varmıştı. 

Ancak Çin ile mutabık kalınan misyonları için görev tanımları, salgının potansiyel hayvan kökenlerini incelemekle sınırlıydı.

Bilim uzmanları arasındaki geniş fikir birliği, en olası açıklamanın, Covid-19'un doğal bir olayda bir hayvandan insanlara sıçradığı yönündedir. Bununla birlikte, bazı uzmanlar, bir zamanlar Donald Trump tarafından pazarlanan bir komplo olarak reddedilen laboratuvar sızıntısı teorisinin daha fazla araştırılmasını istedi.

‘’ÇİN TAZMİNATTAN KORKUYOR’’

DSÖ Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, ilk raporun yeterince kapsamlı olduğuna inanmadığını ve daha fazla araştırma yapılması çağrısında bulunarak, Covid-19'a neden olan virüsün kökenine ilişkin tüm hipotezlerin "masada kaldığını" da sözlerine ekledi.

Fisher, DSÖ'yü daha fazla araştırma için planlarını hazırlamaya çağırarak, "İnsanlar Şubat görevi yapıldığından beri gerçekten hiçbir şey duymadılar ve bu nedenle insanlar, gerçeklerden çok uzak olan kökenleri aramayı bıraktıklarını düşünüyorlar" dedi.

Fisher, Çin'in virüsün kökenine ilişkin gizliliğinin tazminat talebi korkularından kaynaklanabileceğini öne sürdü.

(Guardian)