Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü’nün (SIPRI) raporuna göre, hükümetler geçen yıl silahlara toplam 2.113 trilyon dolar harcadı. En çok harcama yapanlar, toplam harcamanın yüzde 62'sini oluşturan ABD, Çin, Hindistan, İngiltere ve Rusya oldu.

Araştırmacılara göre 2021, Covid-19 pandemisinin ekonomiler üzerinde yarattığı baskıya rağmen küresel askeri harcamaların art arda arttığı yedinci yıl oldu.

ABD’nin savunma harcamaları 2020'ye kıyasla yüzde 1.4 düşse de, yaklaşık 801 milyar dolar harcayarak bu alanda küresel lider olmaya devam etti. SIPRI raporu ayrıca, ABD'nin askeri araştırma ve geliştirmeye yönelik finansmanının 2012 ile 2021 arasında yüzde 24 arttığına işaret ediyor. 

Silahlara yaklaşık 293 milyar dolar harcayan Çin, SIPRI listesinde ikinci sırada yer alıyor. İsveç merkezli enstitüye göre, Pekin'in askeri harcamaları, 2021'de yüzde 4,7'lik bir artışla 27 yıl üst üste arttı.

Hindistan, geçen yıl harcanan 76,6 milyar dolar ile 2020'ye göre yüzde 0,9 artarak üçüncü sırada yer alıyor. Rapor, Yeni Delhi'nin son zamanlarda ithal silahlara olan bağımlılığını azaltmak için çalıştığını ve askeri harcamalarının yüzde 64'ünün yerel silah üreticilerine gittiğini belirtiyor. İngiltere, bir önceki yıla göre yüzde 3 artışla 2021'de savunmaya 68,4 milyar dolar harcadı.

‘PETROL GELİRLERİ ASKERİ HARCAMALARA KATKIDA BULUNDU’

SIPRI tahminlerine göre, Rusya'nın askeri harcamaları 2021'de yüzde 2,9 artarak 65,9 milyar dolara ulaştı. Böylece Moskova GSYİH’sinin yüzde 4,1'ini savunmaya harcadı. Rapora göre, ülkenin askeri harcamaları art arda üç yıl arttı. SIPRI'nin Askeri Harcama ve Silah Üretim Programı Direktörü Lucie Béraud-Sudreau, "yüksek petrol ve gaz gelirlerinin Rusya'nın 2021'de askeri harcamalarını artırmasına yardımcı olduğunu" belirtti. 

Avrupa'da bulunan sekiz NATO üye devleti daha savunma harcamalarını, ittifakın geçen yıl ilgili GSYİH'lerinin en az yüzde 2'si hedefine uygun hale getirdi. Almanya, hedefi karşılayan ülkeler arasında olmasa da, ordusuna 56.0 milyar dolar ya da GSYİH’sinin yüzde 1.3'ünü harcayarak Orta ve Batı Avrupa'da savunmaya en çok harcama yapan üçüncü ülke oldu. (RT)