İrlanda savunma kuvvetlerine ilişkin bir inceleme, önemli bir yatırım ve yeniden yapılanma gerçekleştirilmediği takdirde, ülkenin potansiyel dış saldırılara karşı “inanılır bir askeri kapasiteden” yoksun olduğunu tespit etti.

İrlanda hükümetinin askeri harcamalarda veya yeniden yapılanmada herhangi bir büyük artıştan kaçınması halinde, İrlanda Savunma Kuvvetlerinin “geleneksel bir askeri gücün saldırganlığına karşı devletin anlamlı bir savunmasını yapamayacak” ve İrlanda'nın BM barışı koruma misyonlarına yönelik taahhütlerini azaltmak zorunda kalabilir.

İrlanda tarafsız bir ülkedir ve ordusu, yurtiçinde selden kurtulma gibi sivil savunma operasyonlarında ve yurtdışında insani yardım ve barışı koruma görevlerinde yer almaktadır. İrlanda donanması, Akdeniz'deki AB göçmen kurtarma operasyonlarında yer aldı ve ordusu şu anda Afrika, Orta Doğu ve Balkanlar'daki BM misyonlarında yer alıyor.

‘BÜTÇE 3 KATINA ÇIKMALI’

Rapor, devletin egemenliğini daha iyi savunmak için İrlanda'nın kıyı savunmasını güçlendirmesini, deniz filosunu yükseltmesini, radar ekipmanına yatırım yapmasını ve ülkenin "askeri istihbarat ve siber savunma yeteneklerini" güçlendirmesini tavsiye ediyor. Ayrıca, devletin asker taşıma kapasitesine sahip olanlar da dahil olmak üzere daha fazla uçak satın almasını tavsiye ediyor. İrlanda şu anda yalnızca pervaneli eğitim ve devriye uçaklarınasahiptir.

Ancak rapor, bir adım daha ileri gitmek ve gerçek bir konvansiyonel ordu kurmak için İrlanda'nın savunma bütçesini iki veya üç katına çıkarması, savaş uçakları ve yeni deniz gemileri satın alması ve özel kuvvetlerineyatırım yapması gerektiğini belirtiyor.

Belgede, “Mevcut mali taahhüt seviyesinin, İrlanda Savunması ve halkı için bu raporda tanımlanan tehditlere karşı yetersiz olan askeri yetenekleri sağladığı komisyon için açıktır” deniyor.Raporda göç, terör ve iklim değişikliği nedeniyle Avrupa sınırlarında yaşanan çatışmalar “tehdit” olarak tanımlanıyor.

İrlanda Savunma Bakanı Simon Coveney, raporun "ağır" ve "sert" olduğunu söyledi ve "savunma sağlanmasıyla ilgili olarak toplum olarak şimdi dikkatlice düşünmemiz gereken ciddi sorular" olduğunu kabul etti. (RT)