Libya'da 24 Aralık'ta hedeflenen seçim, geçen yıl kabul edilen, doğuda ve batıda yıllardır savaşan rakip yönetimlerin yerini alacak geçici bir birlik hükümeti kuran BM destekli bir yol haritasıyla belirlendi.

‘AŞIRI KIRILGAN SÜREÇ’

Süreç, Muammer Kaddafi'yi deviren ve o zamandan beri bölgesel güçleri istikrara yönelik bir tehdit haline getiren 2011’deki NATO destekli ayaklanmanın ardından on yıl süren istikrarsızlık ve savaşa son vermek için bir şans olarak görülüyor.

Seçimin yasal temeli üzerinde anlaşmazlıklar olduğu için, her iki taraftaki büyük hizipler oylamayı reddedebilir ve potansiyel olarak başka bir şiddetli bölünmeye neden olabilir.

Bir Fransız cumhurbaşkanlığı yetkilisi, toplantı öncesinde gazetecilere verdiği demeçte, seçimler yaklaşırken durumun kırılgan olduğunu söyledi. İsminin açıklanmaması koşuluyla konuşan yetkili, bazı aktörlerin kendi çıkarlarını korumak için herhangi bir belirsizliği ele geçirmeye hazır olduğunu söyledi. Yetkili, "Açıkçası pusu kurmayı ve seçim sürecini rayından çıkarmayı bekliyorlar" dedi.

TÜRKİYE VE RUSYA’DAN ‘DÜŞÜK’ TEMSİLCİ

Libya'nın komşuları ve ihtilaf nedeniyle bölünmüş ülkeler de dahil olmak üzere yaklaşık 30 ülke ve kuruluş Paris'te olacak. Paris'in başlangıçta Türk ve Rus devlet başkanlarının katılmasını amaçlamasına rağmen, hem Ankara hem de Moskova daha düşük düzeyde temsilciler göndererek, belki de yabancı kuvvetlerin çekilmesiyle ilgili komplikasyonları gösterdi. 

Reuters