Kerry ve Çin'in iklim değişikliği özel elçisi Xie Zhenhua tarafından yapılan ortak açıklamada, "ABD ve Çin, iklim kriziyle mücadele etmek için birbirleriyle ve diğer ülkelerle işbirliği yapmaya kararlıdır’’ denildi.

KÜRESEL MÜCADELEDE UMUT

ABD'nin eski dışişleri bakanı Kerry, Başkan Joe Biden yönetiminin Çin'i ziyaret eden ilk yetkilisiydi ve iki tarafın diğer birçok cephede çok yüksek gerilimlere rağmen küresel mücadelede birlikte çalışabileceğine dair umutların sinyalini verdi. 

Joe Biden, karbon emisyonlarını azaltmak için yeni bir hamleye öncülük ederken, dünya liderleri bu hafta iklim değişikliği üzerine sanal bir zirveye hazırlanıyor. ABD başkanı, 22 Nisan Cuma Dünya Günü'nde başlayan iki günlük zirveye Çin Devlet Başkanı Xi Jinping de dahil olmak üzere 40 lideri davet etti.

YARISINI OLUŞTURUYOR

Ortak bildiride, iklim değişikliğinden sorumlu sera gazı emisyonlarının neredeyse yarısını oluşturan dünyanın en büyük iki ekonomisi olan ABD ve Çin arasındaki çok sayıda işbirliği yolu listelendi. 

Bildiri, "Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi ve Paris Anlaşması da dahil olmak üzere, çok taraflı süreçlerde kendi eylemlerini güçlendirmeyi ve çok taraflı süreçlerde işbirliği yapmayı" vurguladı.

Ülkeler ayrıca enerji depolama, karbon tutma ve hidrojen gibi belirli "somut" emisyon azaltma eylemlerini tartışmayı ve gelişmekte olan ülkelerin düşük karbonlu enerji kaynaklarına geçmeleri için finansal kaynağı en üst düzeye çıkarmak için harekete geçmeyi kabul ettiler.

(Guardian, çeviri:polemikhaber)