Araştırmacılar, hamile bir kadının böylesine iyi korunmuş mumyasının dünyada ilk olduğunu söylediler. 

Mumya 1826'da Varşova'ya getirildi ve tabutun üzerindeki yazıta bir erkek rahip adı verildi. 

Daha önceki hiçbir inceleme, erkek olduğu inancını çürütmemişti.

‘‘KÜÇÜK EL VE AYAK GÖRDÜK’’

Antropolog ve arkeolog Marzena Özarek-Szilke AP’ye verdiği demeçte, "İlk sürprizimiz penisi olmamasıydı, bunun yerine göğüsleri ve uzun saçları vardı ve sonra hamile bir kadın olduğunu öğrendik" diyerek, "Küçük ayağını ve ardından küçük elini gördüğümüzde gerçekten şok olduk" şeklinde ekledi. 

Araştırmacılar, kadının 20 ila 30 yaşında olduğunu tahmin ediyorlar ve bebeğin kafatasının büyüklüğünün 26 ila 28 haftalık hamile olduğunu gösterdiğini söylediler.

‘’YENİ OLANAKLAR SUNUYOR’’

Bulguları Journal of Archaeological Science'da yayınlanan araştırmanın makalesinde, "Bu, bilinen ilk mumyalanmış hamile... Eski zamanlarda hamileliği araştırmak ve annelikle ilgili uygulamalar için yeni olanaklar sunuyor" şeklinde kaydedildi.

Ekip üyesi Wojciech Ejsmond, “Mumyalama sırasında ceninin ölen kişinin karnından neden alınmadığını bilmiyoruz. Bu mumyanın gerçekten eşsiz olmasının nedeni budur. Benzer vakalar bulamadık’’ dedi.

TAHMİN EDİLENDEN DAHA ESKİ ÇIKTI

Lahit üzerindeki hiyerogliflerin analizine göre, mumyanın aslen milattan önce 1 yüzyıl ile milattan sonra 1 yüzyıl arasında yaşamış bir erkek rahip olduğu düşünülüyordu. 

Bilim insanları şimdi bundan daha eski olabileceğine inanıyor ve olası ölüm nedenlerini araştırıyorlar. 

Mumya açılmadı, ancak bir taramada kadının omuzlarına kadar kıvırcık saçları olduğu görüldü.

(Guardian, Çeviri:polemikhaber)