Fransız milletvekilleri, parlamentonun her iki meclisinde de onay alması beklenen yasa tasarısı için Salı günü önemli bir oylama yapacaklar. Yasa tartışmaları, geçtiğimiz yıl şiddetlenen radikal İslamcıların saldırılarının ardından başlamıştı.

YASAL ARAÇLARA SAHİPLER

Fransa lideri Emmanuel Macron’un merkezci hükümeti, tasarının cinsiyet eşitliği ve laiklik gibi Fransız değerlerini korumak ve radikal fikirlerin kök salmasını ve insanları şiddete yöneltmesini önlemek için gerekli olduğunu savunuyor.

Ancak protesto gösterilerindeki eylemciler, Fransa'nın bunu yapmak için zaten yasal araçlara sahip olduğunu ve Fransız Müslümanların çoğu aşırılık yanlısı görüşleri benimsemese de tasarının ülkenin ikinci büyük dinini damgaladığını söylediler.

SİYASİ HAMLE

Bazıları bunu Macron'un gelecek yıl yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde muhafazakar ve aşırı sağ seçmenleri kazanmak için yaptığı siyasi bir hamle olarak nitelendirdi. Barışçıl protestoya Müslümanlar ve gayrimüslimler de dahil olmak üzere onlarca kişi katıldı.

FRANSA: HEDEF İSLAM DEĞİL

Hükümet, tasarının Müslümanları hedef almadığında ısrar ediyor. Bekaret sertifikalarının verilmesini, çok eşlilik ve zorla evlendirme uygulamalarını durdurmaya çalışıyor. Üç ve daha büyük çocukların hepsinin okula gitmesini zorunlu kılarak köktendinci öğretimi engelleyecek ve camilerin ve dini derneklerin finansmanı ve işleyişine ilişkin kuralları sıkılaştıracaktır.

Budistlerden Roma Katoliklerine kadar diğer dinler de tasarıdan zarar görebileceklerini söyledi. (AP)
 

Çeviri: İsmail Cömert / polemikhaber.com