ABD merkezli sosyal medya devi, Avustralya Temsilciler Meclisi'nin internet şirketlerini haber kuruluşlarına ödeme yapmaya zorlayan bir yasayı onaylamasının ardından harekete geçti.

Facebook, meclis tarafından çıkarılan yasanın "platformumuz ve onu kullanan yayıncılar arasındaki ilişkiyi temelde yanlış anladığını" söyledi.

BAŞBAKAN: KÜSTAH HAREKET

Hükümetler hızla değişen dijital dünyaya ayak uydurmaya çalışırken, güçlü teknoloji şirketleri, yasanın diğer ülkeler için pahalı bir emsal oluşturabileceğinden korkuyor.

Avustralya Başbakanı Scott Morrison tepki vermek için Facebook hesabından, "Facebook'un bugün Avustralya'yı arkadaşlıktan çıkarmak, sağlık ve acil servislerle ilgili temel bilgi hizmetlerini kesmek için yaptığı adımlar, hayal kırıklığı yarattığı kadar küstahtı" şeklinde bir paylaşım yaptı.

AVUSTRALYA SEKTÖRE KAYNAK ARIYOR

Küresel haber kaynakları, internet şirketlerinin gelirlerini paylaşmadan reklam satarak zengin oldukları için şikayet ediyorlar. Avustralya hükümeti, gelirin azaldığını gören ve bazı durumlarda kapsamı kesmek zorunda kalan bir haber endüstrisine daha fazla paranın gidebileceği umuduyla bu dengeyi düzeltmek istiyor. Canberra'nın rekabet düzenleyicisi, Google ile gönüllü bir ödeme planı müzakere etmeye çalıştı ancak bu, başarısız oldu.

AB HAREKETE GEÇTİ

Önerilen yasa türünün ilk örneği, ancak diğer ülkeler Google, Facebook ve diğer internet şirketlerinin haber kaynaklarına ve diğer yayıncılara ödeme yapmaları için baskı yapıyor. Google, Fransa’da, bir mahkemenin ödeme anlaşmalarının gerekli olduğunu söyleyen kararı onaylamasının ardından yayıncılarla müzakere etmek zorunda kaldı. Fransa, kuralları uygulayan ilk hükümet olmasına karşın, karar 27 ulustan oluşan Avrupa Birliği’ndeki diğer ülkelerin de aynı şartları uygulayacağını öne sürüyor.

FACEBOOK ABD’Lİ ŞİRKETLERE ÖDÜYOR

Facebook, Sky News, the Financial Times ve The Guardian gibi ülkenin önde gelen haber sağlayıcılarının birçoğuyla anlaşmaları tamamladıktan sonra Birleşik Krallık'ta bir Facebook News sekmesi başlattı. 2020'de ise Facebook, USA Today, Wall Street Journal ve Washington Post gibi ABD haber kuruluşlarına ödeme yapacağını söyledi. Ancak herhangi bir finansal ayrıntı açıklanmadı. (Sky News)

Çeviri: İsmail Cömert / polemikhaber.com