Johnson'ın İngiltere'deki G-7 liderleri zirvesinin arifesinde yaptığı duyuru, Biden'ın 500 milyon COVID-19 aşı dozu bağışlama taahhüdünden ve gelişmiş ekonomilerin aşılamayı yaygın ve hızlı bir şekilde her yerde kullanılabilir hale getirmek için koordineli bir çabanın ön izlemesinden saatler sonra geldi.

HERKES ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYUYOR

Biden, "Küresel ortaklarımızla birlikte çalışarak dünyayı bu pandemiden çıkarmaya yardımcı olacağız" dedi. İngiliz Başbakanlık Ofisi, ilk 5 milyon dozun önümüzdeki haftalarda paylaşılacağını ve geri kalanının gelecek yıl dağıtılacağını söyledi. Biden'ın kendi taahhüdü, Haziran ayı sonuna kadar bağışlamayı taahhüt ettiği 80 milyon dozun üzerindeydi.

Johnson, ABD başkanının kampanya sloganına atıfta bulunarak yaptığı açıklamada, "G7 Zirvesi'nde umarım lider arkadaşlarım, gelecek yılın sonuna kadar dünyayı aşılamak ve coronavirüsten daha iyisini inşa etmek için benzer taahhütlerde bulunurlar" dedi.

Fransa lideri Emmanuel Macron ABD'nin taahhüdünü memnuniyetle karşıladı ve Avrupa'nın da aynısını yapması gerektiğini söyledi. Fransa'nın yıl sonuna kadar küresel olarak en az 30 milyon dozu paylaşacağını söyledi.Bir basın toplantısında, "Avrupa Birliği'nin en azından ABD ile aynı düzeyde hırsa sahip olması gerektiğini düşünüyorum" dedi.

 (AP)