'MORALİ YERİNDE'

Saraydan yapılan açıklamada, "Kraliçe birkaç gün dinlenmek için tıbbi tavsiyeyi takiben, bazı  ön araştırmalar için Çarşamba öğleden sonra hastaneye gitti, bugün öğle yemeği saatinde Windsor Kalesi'ne döndü ve morali yerinde" dedi.

Bir kraliyet kaynağı, kraliçenin Londra'nın merkezindeki King Edward VII hastanesinde kaldığını ve tıbbi ekibinin temkinli bir yaklaşım sergilediğini söyledi. Kaynak, Avustralya, Kanada ve Yeni Zelanda da dahil olmak üzere diğer 15 ülkenin kraliçesi olan Elizabeth'in Perşembe öğleden sonra işine döndüğünü ve bazı hafif görevler üstlendiğini söyledi.

Salı gecesini, Başbakan Boris Johnson'ın COP26 iklim zirvesi öncesinde yeşil bir yatırım konferansı düzenlemesinin ardından Bill Gates gibi milyarder iş dünyası liderleri için Windsor'da bir resepsiyona ev sahipliği yaparak geçirmişti. Kraliçe o zaman sağlıklı görünüyordu, misafirleri karşılarken gülümsüyordu. Önümüzdeki yıl tahtın 70 yılını kutlayacak olan kraliçe, iyi sağlığıyla tanınıyor.

Ancak yaşı, oğlu ve varisi Prens Charles'a ve kraliyet ailesinin diğer üyelerine daha fazla görev vermesi anlamına gelse de, bu onu resmi görevlerini yerine getirmekten alıkoymadı. Bu ayın başlarında, diz ameliyatı dışında ilk kez halk arasında destek için baston kullanırken görüldü.

SIKINTILI DÖNEMDEN GEÇİYOR

Uzun saltanatı, bazı çalkantılı zamanlar gördü ve son birkaç yıl, ailesi ve kişisel olarak Elizabeth için özellikle zor oldu. Sadece kocasını kaybetmekle kalmadı, ikinci oğlu Prens Andrew, ABD'li Jeffrey Epstein ile olan bağlantıları ve seks suçları iddiaları nedeniyle kraliyet görevlerini bırakmak zorunda kaldı. Torunu Prens Harry ve Amerikalı eşi Meghan da kraliyet görevlerinden ayrılarak Los Angeles'a taşındılar.

Gerilemelere rağmen, anketler, Britanya'nın imparatorluk gücünü yitirdiği 1952'de tahta çıkan Elizabeth'in, nesiller boyu istikrarı simgeleyen Britanya'da popülerliğini ve saygınlığını koruduğunu gösteriyor. Yaşlılığında bile kraliçelik görevine sessiz ve şikayetsiz bağlılığı, kurumu ortadan kaldırmaya hevesli cumhuriyetçiler tarafından bile yaygın saygısını kazandı.

Reuters