Kalabalıklar, Hindistan'da bu hafta devam eden çiftçi protestoları hakkında destek tweetleri attıktan sonra hükümeti kızdıran Thunberg ve şarkıcı Rihanna dahil olmak üzere birkaç dünyaca ünlü isimleri protesto etmek için Delhi'de toplandı. Thunberg ve Rihanna'nın fotoğrafları yakıldı ve Hindistan’ın iç işlerine "uluslararası müdahaleye" müsamaha gösterilmeyeceği uyarısında bulunan pankartlar havada tutuldu.

İNTERNET ENGELLENDİ

Kasım ayından bu yana, yüz binlerce çiftçi birkaç yeni tarım yasasının yürürlükten kaldırılmasını talep etmek için Delhi çevresinde kamp kurdu. Geçen hafta yapılan yürüyüşün, yüzlerce kişinin başkentin tarihi Kızıl Kale'sine baskın yapmasıyla şiddet olaylarına dönüşmesinin ardından, Delhi polisi isyan subayları ve paramiliter birlikler göndererek, protesto alanlarına giriş ve çıkışları keserek ve mobil internet erişimini engelleyerek çiftçilere baskı yapıyordu.

ASKIYA ALINDI

Geçtiğimiz günlerde Thunberg “Hindistan'daki çiftçilerin protestolarıyla dayanışma içindeyiz” şeklinde tweet attı. Daha önce Rihanna, çiftçilere yönelik baskılarla ilgili, "Neden bundan bahsetmiyoruz?!" şeklinde tweet atmıştı. Hindistan hükümeti ise, bu ünlülere karşı sert bir açıklama yaptı. Çiftçilerin protestoları, görünürde çok az çözüme sahip olan Hindistan'da oldukça kışkırtıcı bir sorun haline geldi. Hükümetle çiftçiler arasında dokuzuncu tur görüşme başarısız oldu ve yüksek mahkeme geçtiğimiz günlerde yasaların uygulanmasını askıya aldı. (Guardian)

Çeviri: İsmail Cömert / polemikhaber.com