Gelişme, Güney Kore'nin ağustos ayında teknoloji devlerinin pazar hakimiyetini frenlemek ve Apple ve Google gibi büyük uygulama mağazası operatörlerinin uygulama içi satın alımlardan komisyon almasını engellemek için Telekomünikasyon İş Yasası'nı değiştirmesinden sonra geldi.

‘AMACINA AYKIRI’

Konudan sorumlu bir Kore İletişim Komisyonu (KCC) yetkilisi Reuters'e verdiği demeçte, yasa geçen ay yürürlüğe girdi, ancak Apple, Güney Kore hükümetine zaten uyduğunu ve uygulama mağazası politikasını değiştirmesine gerek olmadığını söyledi. Yetkili, "Bu, değiştirilen yasanın amacına aykırı" dedi ve KCC'nin Apple ile uyumluluk konusunda hala görüşme halinde olduğu için anonimlik talep etti.

Düzenleyici kurum, Apple'ın Güney Kore’de ödeme yöntemlerinde daha fazla özerklik sağlayan yeni bir şirket politikası talep edecek ve Apple buna uymazsa, olası para cezalarının veya diğer cezaların habercisi olarak soruşturma gibi önlemleri değerlendirecek.

‘GOOGLE’DAN ÇOK KAYBEDER’

Tekel karşıtı konularda uzmanlaşmış bir avukat olan Jung Jong-chae, Apple'ın Kore düzenlemesinden Google'dan daha fazlasını kaybedeceğini söyledi.

Reuters'e verdiği demeçte, "Apple ve Google arasındaki zemin verme konusundaki farklılıklar, Apple'ın donanımdan işletim sistemine (OS), uygulama pazarına ve ödeme sistemine kadar her şeyi kontrol etmesi olabilir" dedi.

Jung, "Apple herhangi bir cephede hakimiyetini kaybederse, diğer cephelerde de sıkıntı yaşayabilir" diye ekledi.

Reuters