Bölge lideri yaptığı açıklamada, Gürcistan'ın ayrılıkçı bölgesi Güney Osetya'nın 17 Temmuz'da Rusya'ya katılım konusunda referandum düzenleyeceğini duyurdu. Ofisinden yapılan açıklamada, halkının Rusya'ya katılma konusundaki "tarihi özlemi"ne atıfta bulunularak, "Anatoly Bibilov, Güney Osetya Cumhuriyeti'nde referandum düzenlenmesine ilişkin bir kararname imzaladı" denildi.

Güney Osetya, 2008'deki Rus-Gürcü savaşının merkezindeydi ve ardından Kremlin, bölgeyi başka bir ayrılıkçı bölge olan Abhazya ile birlikte bağımsız bir devlet olarak tanıdı ve orada askeri üsler kurdu.

Bibilov, mesajlaşma uygulaması Telegram'da "Eve geliyoruz. Bir kez ve herkes için birleşme zamanı geldi. Güney Osetya ve Rusya birlikte olacak. Bu, yeni ve büyük bir hikayenin başlangıcı” dedi. Bibilov bu ayın başlarında yeniden seçilme teklifini kaybetti. Rusya, gelecek lider Alan Gagloev'in Moskova ile ilişkilerde "sürekliliği" koruyacağını umduğunu dile getirdi.

KRİTİK ZAMANLAMA

Duyuru, Rusya'nın Ukrayna'daki askeri harekatının 79. gününde geldi. Ukrayna'nın ayrılıkçı bölgeleri olan Donetsk ve Luhansk da Rusya'ya katılmakla ilgilendiklerini ifade etti.

Ukrayna'ya yönelik geniş çaplı saldırı, Gürcistan'da bir dayanışma patlamasına yol açtı. Gürcistan daha önce Güney Osetya'nın Rusya'ya katılım konusunda referandum düzenleme planlarını "kabul edilemez" olarak kınamıştı.

ON BİNLERCE KİŞİYİ YERİNDEN ETTİ

Ağustos 2008'de Rusya, Güney Osetya'da Rus yanlısı milislerle savaşan Gürcistan'a Gürcü köylerini bombaladıktan sonra bir saldırı başlattı. Çatışma beş gün sonra Avrupa Birliği'nin aracılık ettiği ateşkesle sona erdi, ancak 700'den fazla can aldı ve on binlerce Gürcü'yü yerinden etti. (Guardian)