Haftar, 2014'te ülkenin bölünmesinden sonra batılı gruplara savaş açan, Libya Ulusal Ordusu'na (LNA) başkanlık ediyor.

BİR BAŞKA İSMİ ATADI

Doğu merkezli LNA’dan yapılan açıklamada, Hafter'in kendisinin yerine cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılacağı 24 Aralık tarihine kadar üç ay boyunca görev yapmak üzere bir başka ismi atadığı belirtildi.

77 yaşındaki Hafter yaptığı açıklamada, yerine geçtiği General Abdelrazak al-Nadhuri'nin 23 Eylül-24 Aralık tarihleri arasında "üç aylık bir süre boyunca Genel Komutanlık görevlerini üstleneceğini" söyledi.

'ADAYLIĞIN GAYRİ RESMİ DUYURUSU'

Libya analisti Emadeddin Badi, bir tweet'te, bu hareketin "cumhurbaşkanlığına aday olma niyetinin gayri resmi duyurusu gibi göründüğünü" söyledi. Seçim, geçen yıl, büyük bir petrol üreticisi olan Libya'da barış için bir yol haritası belirleyen BM tarafından seçilen bir meclis olan Libya Siyasi Diyalog Forumu tarafından zorunlu kılınmıştı.

TARTIŞMALI MADDE

Bu ayın başlarında, Meclis Başkanı Aguila Saleh, analistlerin kendisinin ve Hafter'in mevcut pozisyonlarını riske atmadan göreve gelmesine izin verecek şekilde tasarlandığını söylediği tartışmalı bir maddeyle cumhurbaşkanlığı seçim yasasını onayladığını söyledi.

Az sayıda milletvekilinin katılımıyla yapılan oylamada kabul edilen madde, yetkililerin seçimden üç ay önce istifa edip kazanmadıkları takdirde görevlerine dönebileceklerini söyledi. Meclis, yasanın son halini oylamadı.

2014 yılında seçilen ve kısa süre sonra birbiriyle çatışan gruplara ayrılan parlamento, BM’nin talep ettiği gibi, henüz ayrı bir parlamento seçimi yasasını onaylamadı. Trablus merkezli bir danışma organı olan Danıştay Yüksek Konseyi, parlamentonun seçim yasasını reddederek, herhangi bir oylamanın yasadışı olduğu gerekçesiyle itiraz edilme olasılığını artırdı.

Birleşmiş Milletler, Libya'da Ruslar, Suriyeliler, Çadlılar ve Sudanlılar da dahil olmak üzere 20 binden fazla paralı askerin yanı sıra çoğu Türk olan yabancı birliklerin bulunduğunu tahmin ediyor.

Middle East Eye