Yetkililere göre, Salı gecesi cezaevi hedef alındıktan sonra 4 mahkum, bir güvenlik görevlisi ve çok sayıda saldırgan öldürüldü.

Boko Haram militanları saldırıyı kendilerinin gerçekleştirdiğini söylerken onlarca cihatçının kaçak olduğu düşünülüyor. 2020'den bu yana Nijerya'da 5 binden fazla mahkum hapishaneden kaçtı. Saldırının gerçekleştiği Salı gecesi, başkentin hemen dışındaki Kuje orta güvenlikli hapishanesinin yakınında yüksek sesle patlamalar ve silah sesleri duyuldu.

Yerel bir sakin, AFP haber ajansına verdiği demeçte, "Sokakta ateş edildiğini duyduk. Silahlı soyguncular olduğunu düşündük. İlk patlama, silah seslerinden sonra geldi. Ardından ikincisi ve ardından üçüncüsü duyuldu" dedi. Yetkililer, saldırı sırasında dört mahkumun öldürüldüğünü, 16 kişinin de yaralandığını söyledi.

NEREDEYSE YARISI YAKALANDI

Şüpheli militanlar ve hapisteki politikacılar da dahil olmak üzere çok sayıda üst düzey tutuklu, saldırı sırasında tesisteydi. Yetkililere göre, saldırı gerçekleştiğinde tesiste yaklaşık bin mahkum vardı. Hemen hemen hepsi başlangıçta kaçtı, ancak 443'ü tekrar yakalandı.

Savunma Bakanı Bashir Magashi gazetecilere verdiği demeçte, saldırının "büyük olasılıkla" militan grup Boko Haram tarafından gerçekleştirildiğini ve hapisteki 64 cihatçının hapishaneden kaçtığını söyledi.

‘KAPSAMLI RAPOR’

Nijerya Devlet Başkanı Muhammad Buhari, saldırıdan ülkenin güvenlik güçlerinin istihbarat sisteminin başarısızlığını sorumlu tutarak hapishanedeki güvenlik seviyesini sorguladı ve hapisten kaçışla ilgili "kapsamlı bir rapor" talep etti. (BBC)