Çin'deki 18 bin çiftin analizi, orta derecede daha yüksek seviyelerde küçük parçacık kirliliği yaşayanların, denemeden sonraki bir yıl içinde hamile kalmama olarak tanımlanan yüzde 20 daha fazla kısırlık riskine sahip olduğunu buldu.

İLTİHAPLANMA ÜRETİME ZARAR VERİYOR

Bilim adamları, çalışma tasarımının bilim insanlarının hava kirliliğinin doğurganlığa nasıl zarar verebileceğini belirlemesini sağlamadığını, ancak kirlilik parçacıklarının vücutta iltihaplanmaya neden olduğu ve bu da yumurta ve sperm üretimine zarar verebileceğini söyledi.

Kısırlık, dünya çapında milyonlarca çifti etkilemektedir, ancak hava kirliliğinin etkisi konusunda çok az araştırma yapıldı. Bununla birlikte, kirli havanın erken doğum ve düşük doğum ağırlığı dahil olmak üzere üremenin diğer yönlerinin riskini artırdığı zaten bilinmektedir.

ANNE VE BABALAR ENDİŞELENMELİ

Çin'deki bir hastanede kısırlık araştırmalarına liderlik eden Üreme Tıbbı Merkezinde çalışan Qin Li, anne babaların hava kirliliği konusunda endişelenmeleri gerektiğini söyledi. Li Guardian'a verdiği demeçte, "Çok sayıda çalışma, hava kirliliğinin birçok olumsuz gebelik olayı ile ilişkili olduğunu kaydetti" dedi. Li ve meslektaşları, "Kısır çiftlerin yaklaşık yüzde 30'unun açıklanamayan kısırlığa sahip olduğunu" yazarak yaş, kilo ve sigara içmenin sık rastlanılan faktörler olduğuna dikkat çekti.

ÇİN’DEKİ KİRLİLİK YÜKSEK

Edinburgh Üniversitesi'nden Tom Clemens, “Gözlemledikleri etkilerin boyutu oldukça yüksek görünüyor, bu da gelecekteki çalışmalarda, özellikle de düşük kirliliğe sahip ortamlarda doğrulanırsa endişe verici olurdu” dedi. Çin'deki kirlilik seviyelerinin nispeten yüksek olduğunu, ancak üreme üzerinde çok daha düşük seviyelerde zararlı etkiler bildirildiğini söyledi. Clemens, "O kadar açık ki, düşük hava kalitesi genel olarak üreme sistemini etkiliyor" dedi. (Guardian)