Ülkenin ulusal bayramı olan Aziz Stephen Günü'nü kutlamak için Cumartesi akşamı "Avrupa'nın en büyük havai fişek gösterisi" düzenlenecekti. Ancak hükümet, planlanan başlangıçtan yedi saat önce, olumsuz hava uyarılarını gerekçe göstererek etkinliği erteledi.

Ancak hava sakin kaldı ve hava durumu servisi başkanı ve başkan yardımcısının görevden alınmasına yol açtı. Yaklaşık 40 bin havai fişek, Budapeşte'nin merkezindeki Tuna Nehri'nin 5 kilometre uzunluğundaki 240 noktadan, genellikle iki milyona yakın kişi tarafından izlenen bir gösteride fırlatılmaya hazırdı.

BAKANA ‘ÖZÜR’ İŞLEMEDİ

Hükümet, aldığı kötü hava uyarıları nedeniyle etkinliği bir hafta erteledi. Ancak Ulusal Meteoroloji Servisi'nin öngördüğü yağmur fırtınası yön değiştirmiş ve bunun yerine doğu Macaristan'ın bazı kısımlarını vurmuş, başkenti hiç etkilemedi. Servis, Facebook sayfalarında "en az olası" sonucun gerçekleştiğini ve bu belirsizliğin hava tahmininin bir parçası olduğunu açıklayan bir kamu özürü yayınladı.

Özrün ardından ülkenin İnovasyon Bakanı Laszlo Palkovics meteoroloji şeflerini görevden aldı. Yaklaşık 100 bin kişi, komşu Ukrayna'da savaş sırasında havai fişeklerin iptal edilmesini ve evde kemer sıkılmasını talep eden bir dilekçe imzaladı. Ancak hükümet destekçileri, tahmincilerin sözde beceriksizliğine öfkelendiler ve gösterinin önümüzdeki Cumartesi planlandığı gibi devam etmesini umuyorlar. (BBC)