Şimdi, Trump  kenara çekilirken ve Netanyahu muhalefete önderlik ederken, Başkan Joe Biden ve Başbakan Naftali Bennett, içeride muhalefeti kışkırtma veya diğer önceliklerden uzaklaştırma riski taşıyan dramatik girişimlerden ziyade pragmatik diplomasiye odaklanıyorlar.

LAPİD: HEP BİRLİKTE DÜZELTECEĞİZ

Lapid, Blinken'e "Geçtiğimiz birkaç yılda hatalar yapıldı. İsrail'in iki partili duruşu yaralandı. Bu hataları hep birlikte düzelteceğiz” dedi.Lapid, göreve başladığından beri Demokratlar ve Cumhuriyetçiler ile konuştuğunu ve "onlara Amerika'nın en temel, temel değerlerini paylaştığımızı ve sürekli barış arayışını hatırlattığını" söyledi.Blinken, iki hükümet yeni olmasına rağmen, "üzerinde çalıştığımız temel, ABD ile İsrail arasındaki kalıcı bir ortaklık, ilişki ve dostluktan biri" dedi.

UZMAN: İYİ FİKİR DEĞİL

Kar amacı gütmeyen Yeni Amerikan Güvenliği Merkezi'nde Ortadoğu güvenlik uzmanı olan Ilan Goldenberg, "Kimse büyük bir yeni barış girişimine başlamanın iyi bir fikir olduğunu düşünmüyor ama durumu iyileştirmek için radarın altında, yerde sessizce yapabileceğiniz şeyler var" dedi. 

Çatışmayı çözmeye çalışmak yerine yönetmeye yönelik bu yaklaşım, ülke içindeki bölünmeleri belgelemede başarılı olabilir. Ama aynı zamanda Filistinlilerin giderek daha baskıcı ve umutsuz buldukları ve sayısız huzursuzluk döngüsünü körükleyen bir statükoyu da koruyor.

‘’TON DEĞİŞİKLİĞİ’’

Lapid, "Bu anlaşmazlıkları tartışmanın yolunun bir basın toplantısı değil, doğrudan ve profesyonel konuşma yoluyla olduğuna inanıyoruz" dedi.

En azından kısa vadede, bir merkezci olan Lapid, Biden ve Demokratlarla olan yıpranmış ilişkinin onarımında İsrail'in kilit adamı olacak. Parti, Kongre'nin her iki kanadını da kontrol ediyor, ancak Ortadoğu ihtilafı konusunda giderek daha fazla bölünüyor ve ilerici üyeler ABD'nin İsrail üzerinde daha fazla baskı uygulaması çağrısında bulunuyor.

İsrail'in Netanyahu yönetimindeki ABD eski büyükelçisi Michael Oren, "Şu anda inşa ettikleri şey karşılıklı güven. Özden ziyade bir ton değişikliği bekliyorumama bunun İsrail için daha iyi bir şey üretme olasılığı var" dedi. 
(AP)