Hollanda İklim ve Enerji Bakanı Rob Jetten, Hollanda'nın doğal gaz tüketimini azaltmak için kömürle çalışan elektrik santrallerindeki tüm kısıtlamaları kaldırdığını ve işletmelere kış sezonu öncesinde mümkün olduğunca fazla enerji tasarrufu yapmaları için "acil bir çağrı" yaptığını duyurdu.

Jetten, Lahey'in enerji krizi planının 'erken uyarı' aşamasını bu kış olası bir doğal gaz sıkıntısı karşısında etkinleştirdiğini belirterek, kararın “Avrupalı meslektaşlarımızla koordineli olarak hazırlandığını” da sözlerine ekledi. 

‘KÖMÜRE MUHTACIZ’

Hollanda'daki tüm kömürlü termik santrallerin kapasitelerinin en fazla yüzde 35'inde çalıştırılabileceği kuralına atıfta bulunarak, "Kabine, kömürle çalışan elektrik santralleri için üretim kısıtlamasını derhal geri çekmeye karar verdi" dedi. Jetten, “Şu anda ciddi bir gaz sıkıntısı olmadığını vurgulamak istiyorum” dedi, ancak yine de Rusya tarafından “artık daha fazla ülkenin sıkıştırıldığını” söyledi.

Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck, Pazar günü benzer bir hamlede, Berlin'in Rusya'dan gelen doğal gaz sıkıntısını telafi etmek için elektrik üretimi için kömür kullanımını artırması gerektiğini söyledi.

Bu arada Avusturya hükümeti, enerji krizinin derinleşmesi durumunda güney Steiermark bölgesindeki rezerv gazla çalışan bir elektrik santralini kömür kullanarak elektrik üretecek şekilde dönüştürmek için enerji şirketi Verbund ile anlaştı. (RT)