İngiltere’nin sağlık otoritesi NHS ve ilaç düzenleyicisi MHRA, nabız oksimetrelerinin bazen oksijen seviyelerini olduğundan fazla tahmin edebileceğini söylüyor. Mart ayında yayınlanan bir NHS Sağlık ve Irk Gözlemevi raporu, MHRA'nın nabız oksimetrelerinin kullanımına ilişkin acil bir inceleme yapması gerektiğini tavsiye etti.

'SESSİZ HİPOKSİ'

Cihazlar, corona virüs pandemisi sırasında hem hastanede hem de toplumda giderek artan bir şekilde kullanılıyor. Covid-19'lu kişilerde kandaki oksijen seviyeleri, onlar fark etmeden tehlikeli derecede düşebilir. Bu, "sessiz hipoksi" olarak bilinen bir durum.

EN ÇOK ETKİLENEN GRUP

İngiltere’de bulunan bir hastanede yoğun bakım danışmanı olan Dr. Omar Jundi, siyahi Covid-19 hastalarında nabız oksimetre okumalarında yanlışlıklar gözlemledi. Jundi, "Günde en az bir kez, belki iki veya üç hastada olan bir şey" dedi.

Rakamlar, siyahi, Asyalı ve diğer etnik azınlık gruplarından insanların corona virüse yakalanma ve ciddi şekilde hastalanma veya ölme olasılığının daha yüksek olduğunu gösteriyor. Uzmanlar, nabız oksimetrelerindeki olası yanlışlıkların buna katkıda bulunan bir faktör olabileceğine inanıyor.

BBC