Mısır'da hüküm süren "Cesur" Seqenenre Tao, Nil Deltası'nı ele geçiren Batı Asya kökenli bir hanedan olan Hiksos'a karşı ordusuna komutanlık yaptı. Seqenenre’nin vücudu 1960'larda X-ray ile incelenmiş, mumyalayıcılar tarafından ustaca gizlenmiş baş yaralarını ortaya çıkarmış, savaşta veya bir suikaste maruz kaldığı teorilerine yol açmıştı.

ESİR ALINDIKTAN SONRA TÖREN

Ancak arkeolog Zahi Hawass ve Kahire Üniversitesi radyoloji profesörü Sahar Salim, CT tarayıcısıyla taramaları yaptıktan ve 3 boyutlu görüntüler ortaya çıkardıktan sonra, savaş alanında esir alınmasının ardından bir “infaz töreninde” öldürüldüğü sonucuna vardı.

YARALAR SİLAHLARLA BERABER İNCELENDİ

Eski Eserler Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, CT taramasının "önceki muayenelerde keşfedilmemiş ve mumyalayıcılar tarafından ustaca gizlenmiş yaralar da dahil olmak üzere kafa yaralanmalarının ayrıntılarını ortaya çıkardığını" söyledi. Araştırmacılar daha sonra bu yaraları, Kahire'deki Mısır Müzesi'nde saklanan balta, mızrak ve birkaç hançer dahil olmak üzere çeşitli silahlarla beraber incelediler.

ONYILLARDIR ARAŞTIRILIYORDU

Açıklamada, mumyanın "deforme olmuş elleri, Seqenenre'nin savaş alanında ele geçirilmiş olabileceğini ve ellerinin arkadan bağlandığını gösteriyor" denildi. Frontiers of Medicine'de yayınlanan araştırma, firavunun öldüğünde yaklaşık 40 yaşında olduğunu gösteren kemik taramalarını da ortaya çıkardı. Araştırmalar, vücudu 19 yüzyılın sonlarında bulunan ve yüzünde gözle görülür yaralar bulunan Seqenenre'nin ölümünü çözmek için onlarca yıl harcadı. (Guardian)

Çeviri: İsmail Cömert / polemikhaber.com