York Dükü ve eski eşi Sarah Ferguson, Goldman Sachs’ın eski çalışanı olan Selman Türk'ün 40 milyon sterlinlik uluslararası dolandırıcılığın bir parçası olarak "şüpheli" ödemeler aldı. Haberde, 76 yaşındaki Türk milyoner Nebahat Evyap İşbilen'in İngiliz pasaportu almak için Prens Andrew’a rüşvet verdiği söyleniyor.

Dük'e yapılan ilk ödeme, Selman Türk'ün İngiltere’de bir ödül kazanmasından günler sonra geldi. İşbilen, yüksek mahkemeye, ödemenin Selman Türk'ün ödül töreniyle bağlantılı olduğuna inandığını söyledi. Türk'le bağlantılı 350 bin sterlinlik ek ödemeler, eski karısına da 225 bin sterlin veren üçüncü taraf bir hesap aracılığıyla Prens Andrew'e yapıldı.

Skandallar, Dük'ün Kraliçe'ye babası Edinburgh Dükü'nün bir anma töreninde eşlik etmesinden günler sonra geldi. Ayrıca, Prens Andrew’ün cinsel istismar davası için 12 milyon sterlin ödedikten haftalar sonra geldi.

PRENS YANIT VERMİYOR

İşbilen'i temsil eden Avukat Jonathan Tickner, The Telegraph'a "ciddi bir dolandırıcılığın" kurbanı olduğunu ve "hak iddialarını tüm ilgililere karşı kovuşturmaya kararlı" olduğunu söyledi. Mahkeme belgeleri, Tickner'ın geçen yıl Mart ayında Prens Andrew'a yazdığını, ancak sorulara yanıt vermeyi veya Selman Türk ile ilişkisi hakkında herhangi bir açıklama yapmayı "reddettiğini" gösteriyor.

Yüksek Mahkeme hukuk davasının detaylarına göre, Selman Türk'ün Dük'e pasaportu için "veya başka herhangi bir amaç için" ödeme yaptığı iddiası "yanlış" idi. Dava başladığından bu yana hukuk ekibi, Selman Türk'ün ve onunla bağlantılı şirketlerin banka hesaplarını araştırmalarına izin veren mahkeme emirleri aldı ve Dük ve Düşes'e yapılan diğer ödemeleri ortaya çıkardı.

‘GÜÇLÜ GEREKÇELER’

Dük, Alphabet Capital Ltd. aracılığıyla normal taksitler halinde 350 bin sterline kadar para transferleri aldı. 750 bin sterlinlik ödemenin "koşulları", Dük ve Düşes'e yapılan ödemelerin zamanlaması ve referansları göz önüne alındığında, bunların hepsinin Selman Türk talimatıyla yapıldığına dair "güçlü gerekçeler" olduğunu söyledi.

York Düşesi, Temmuz 2019'da yenilenebilir bir enerji şirketi olan Pegasus Group Holdings'in marka elçisi olarak ilan edilmesinin ardından ödeme aldı. Belgelere göre, Alphabet şirketinin hesabından Düşes adına bir hesaba düzenli taksitler halinde, çoğu durumda "PEG001" referansı altında en az 225 bin sterlin transfer edildi.

KARMAŞIK İŞLEM AĞI

Nebahat Evyap İşbilen, tutuklanacağından ve 90 milyon dolarlık mal varlığına el konulacağından korktuğu bir zamanda Türkiye'den kaçmasına yardım ettikten sonra neredeyse tüm mali işlerinin yönetimi konusunda Selman Türk'e "körü körüne olmasa da tamamen" güvendiğini söyledi.

İktidardaki AK Parti eski milletvekili eşi İlhan İşbilen, 2016 yılında ülkedeki darbe girişiminin ardından hapse atılmıştı. İşbilen, Selman Türk'ün kendisine "39.37 milyon sterlinlik bir kayba" neden olabileceğinden korktuğunu söyledi.

Dünya çapında malvarlıklarının üzerinde dondurma kararı bulunan ve pasaportunu teslim eden Selman Türk, hakkındaki iddiaları reddediyor. Dava, Cayman ve Britanya Virjin Adaları da dahil olmak üzere hem Birleşik Krallık'ta hem de yurtdışında kurulan hesaplara yapılan ödemeler ve karmaşık bir işletme ağını içeriyor.

York Düşesi'nin bir sözcüsü, "Düşes, o zamandan beri Selman Türk'e karşı ortaya çıkan iddialardan tamamen habersizdi. Doğal olarak iddialardan dolayı endişe duyuyor" dedi.

Tickner, "İşbilen Hanım, kendisine son derece zor koşullarda yardım etmesi için güvendiği Selman Türk sebebiyle gerçekleştirilen ciddi dolandırıcılık ve mali suistimallerin kurbanı oldu. Güvenini suistimal etti ve kendisinden alınan parayı geri almak için Yüksek Mahkeme'ye başvurdu. Mahkeme belgeleri ve davasında bugüne kadar verilen kararlar ortada" dedi. (The Telegraph)