Brexit Bakanı David Frost, iktidardaki Muhafazakar Parti'nin konferansında, hükümetin Kuzey İrlanda protokolünde daha önceki değişiklik önerilerini desteklemek için yeni bir dizi yasal metin sunacağını söyledi.

'MECBUR KALACAĞIZ'

Frost, hükümetin 16. Madde olarak bilinen koruma önlemlerini ne zaman hayata geçireceğini söylemedi. Ancak İngiliz gazeteleri önümüzdeki ayın sonuna kadar harekete geçilebileceğini söyledi. AB, 16. maddenin gerçekleştirilmesinin "son derece yararsız" olacağını ve yanıt olarak tüm seçeneklere bakacağını söyledi. 

Frost, Kuzey İngiltere'deki Muhafazakarların yıllık konferansında yaptığı konuşmada, "Yakında üzerinde anlaşmaya varılmış bir çözüm olmadan, protokolün Kuzey İrlanda üzerindeki etkisini ele almak için 16. Madde koruma mekanizmasını kullanarak harekete geçmemiz gerekecek" dedi.

Frost, ‘’Sonunda ülkemizi, insanlarımızı, ticaretimizi, toprak bütünlüğümüzü, barış sürecini ve hepimizin parçası olduğumuz bu büyük Birleşik Krallık'ın faydalarını korumanın tek yolu bu olabilir" diye ekledi.

© Fotoğraf / Brexit Bakanı David Frost

AB: TEHDİT YERİNE ÇÖZÜM BULUN

İngiltere'nin Kuzey İrlanda Bakanı Brandon Lewis konferansta, hükümetin 16. Maddeyi henüz tetiklememesinin nedeninin "bağlayıcı ve sürdürülebilir bir çözüm müzakere etmek" istediği için olduğunu söyledi.

İngiltere bu yılın başında AB pazarından ayrıldığından beri, Kuzey İrlanda'ya bazı malları göndermede yaşanan zorluklar, hükümeti defalarca protokolde değişiklik çağrısında bulunmaya sevk etti. AB, her iki tarafça iyi niyetle imzalanan bir anlaşmayı yeniden müzakere etmeyeceğini defalarca söyledi ve İngiltere'yi tehditlere başvurmak yerine çözümler bulmaya çağırdı.

Avrupa Komisyonu Sözcüsü Daniel Ferrie bir basın brifinginde yaptığı açıklamada, "Kuzey İrlanda'daki insanların yaşadığı bazı zorluklara pratik çözümler bulmak için yoğun bir şekilde çalışıyoruz ve yakında çözümlerle öne çıkmayı amaçlıyoruz" dedi. 

Reuters