Corona virüste söylenen aşı savaşları, Avrupa Birliği (AB) ile Brexit kararıyla birlikten ayrılan İngiltere arasında başladı. AB, İngiltere'nin ihracata yasak koyduğunu iddia ederek 'aşı milliyetçiliği' yaptığı suçlamasında bulunurken, İngiltere ise suçlamaları reddederek "Tek bir aşının bile ihracatına yasak koymadık" açıklaması yaptı.

'AŞI MİLLİYETÇİLİĞİ'NE KARŞI ÇAĞRI

AB'nin suçlamalarına Avam Kamarasında gerçekleştirilen "Başbakana sorular" programında konuşan İngiltere Başbakanı Boris Johnson, AB'nin 'aşı milliyetçiliği' suçlamalarını reddederken tüm ülkeleri söz konusu milliyetçiliğe karşı durması gerektiğini vurguladı.

İDDİALARA SERT TEPKİ

Johnson, Covid-19 aşılarının tedariğinde bulunan kuruluş olan Küresel Erişim Programı'na (COVAX) 548 milyon sterlin destek sağladıklarını da belirterek AB'nin milyonlarca Pfizer aşısının İngiltere'ye ihraç edildiği ancak İngiltere'de üretilen AstraZeneca aşısının AB'ye teslim edilmediği iddiasına sert tepki gösterdi.

JOHNSON: YASAK KOYMADIK

Son olarak AB Konseyi Başkan Charles Michel'in yaptığı açıklamada "İngiltere ve ABD, kendi topraklarında üretilen aşılar ve aşı bileşenlerinin ihracatına kesin bir yasak koydu" şeklindeki ifadelerine sert çıkış yapan Johnson, "Tek bir Covid-19 aşısı ve aşı bileşeninin ihracatına yasak koymadık" dedi.