Başbakan Scott Morrison, İngiltere’den gelen dozların Cumartesi günü yola çıkacağını ve Eylül ayında Avustralya'nın Pfizer tedarikini ikiye katlayacağını söyledi. Morrison, Avustralya'nın diğer hükümetlerle daha fazla aşı anlaşması yapmaya istekli olduğunu söyledi.

Morrison, "Aşılama programını olabildiğince çabuk ilerletebilmemizi sağlamak için son zamanlarda bazı taşları devirdiğimi söyleyebilirim" dedi. İngiliz mevkidaşı Boris Johnson'a atıfta bulunarak, "Teşekkürler Boris, sana bir bira borçluyum" diye ekledi.

Avustralya, 16 yaş ve üzerindeki Avustralyalıların yalnızca yüzde 36'sının tam olarak aşılanmış olmasıyla, diğer refah ülkelere kıyasla özellikle düşük aşı seviyelerine sahiptir. Avustralya hükümeti, üreticilerle daha fazla aşı anlaşması yapmadığı için eleştirildi. Avustralya, aşının çoğunu, 20 milyonu yetişkin olmak üzere 26 milyonluk nüfusu için üretmeyi planlamıştı ancak ülkede geliştirilen aşıdan vazgeçildi. 

EN ‘ÖLÜMCÜL’ GÜNLER

Şimdiye kadar Avustralya'da kullanım için tescilli Pfizer'in tek alternatifi olan yerel olarak üretilen AstraZeneca, kan pıhtılaşması riskine ilişkin değişen tıbbi tavsiyeler nedeniyle pek çok kişi tarafından tercih edilmediğini kanıtladı. Avustralya başlangıçta yalnızca 10 milyon Pfizer dozu satın aldı, ancak bu yıl siparişi 40 milyon doza çıkardı.

Avustralya'nın en kalabalık eyaleti Yeni Güney Galler, Cuma günü 12 ölüm ve rekor bin 431 yeni enfeksiyonla pandeminin en ölümcül gününü bildirdi. Eyalet hükümeti, aşılama hızı korunursa günlük ölüm sayısının gelecek ay zirveye çıkacağını öngördü.

AP