İngiltere medyasına konuşan Truss, İngiliz hükümetinin Brexit anlaşmasında belirtilen mekanizmaları kullanarak “tamamen mantıksız tehditler” yapmayı bırakmaması halinde Fransa'ya karşı yasal işlem başlatmaya hazır olduğu konusunda uyardı.

FRANSA İNGİLİZ TEKNESİNİ ALIKOYDU

Truss, COP26 iklim değişikliği zirvesinde Sky News'e verdiği demeçte, "Birleşik Krallık balıkçı gemilerini ve limanları tehdit etmeyi bırakın ve balıkçılık lisanslarını ticaret anlaşmasına uygun olarak tahsis etme hakkımızın olduğunu kabul edin" dedi.

Bu sözler, Fransa'nın geçen hafta bir İngiliz balıkçı teknesini alıkoyması ve Avrupa ülkesinin kıyılarında balık tutmak için başka bir tekneye sözlü uyarıda bulunmasının ardından geldi. Paris'ten gelen eylemin ardından Fransa Denizcilik Bakanı Annick Girardin, balıkçılık konusundaki tartışmanın “kavga” olduğunu açıkladı.

FRANSIZ BAKAN: İNGİLTERE BUNDAN ANLIYOR

Fransa'nın Avrupa Bakanı Clement Beaune, ülkesinin devam eden tartışmayı tırmandırmasını savundu ve "Güç dilini konuşmamız gerekiyor, çünkü bu İngiliz hükümetinin anladığı tek şey bu gibi görünüyor" dedi.

Fransa, balıkçılık anlaşmazlığı üzerine yayınlanan tehditlerin ortasında, İngiltere'ye ve İngiltere'den seyahat eden kamyonlara kontrol uygulayabileceğini öne sürerek, İngiltere'nin AB'den ayrılmasının hemen ardından görülen uzun kuyruklara geri dönme korkularını ateşledi. Potansiyel misilleme önlemlerine hazırlık olarak İngiltere, kıtaya mal ithal etmek ve ihraç etmek için kullanılabilecek diğer Avrupa limanlarını düşündüğünü söyledi.

RT