Seçim komisyonu, Pazar günkü seçimlere katılımın yüzde 41 olduğunu söyledi. En düşük katılım ise yüzde 31 ile yüzde 34 arasında bir oranla Bağdat'ta gerçekleşti.

GÜVENLİK GÜÇLERİ YÜZLERCE KİŞİYİ ÖLDÜRDÜ

Pazar günkü oylama, 2019'da iş, hizmet, Irak'taki iktidar partilerinin kaldırılması ve siyasi sistemin elden geçirilmesini talep eden kitlesel protestolara yanıt olarak yapıldı. Güvenlik güçleri ve milisler, ayaklanmalara yönelik acımasız bir baskıda yüzlerce protestocuyu öldürdü.

Ülke, 2003'te diktatör Saddam Hüseyin'i deviren ABD öncülüğündeki Irak işgalinden bu yana beş parlamento seçimi düzenledi, ancak çoğu sıradan Iraklı, IŞİD'in 2017'de yenilmesinden bu yana göreceli barış sırasında bile hayatlarının düzelmediğini söylüyor.

Irak'ın altyapısının büyük bir kısmı bakımsız durumda ve sağlık, eğitim ve elektrik başta olmak üzere temel hizmetler yetersiz.

Federe Kürdistan ve Irak'ta seçim heyecanı - Gazete Karınca

© Fotoğraf / Iraklı seçmenler oy kullanıyor

ÖNEMLİ ÖLÇÜDE DEĞİŞİM YOK

İlk seçim sonuçlarının Pazartesi günü açıklanması beklenirken, en güçlü partileri silahlı kanatlara sahip olan yerleşik, Şii İslamcı egemen seçkinlerin oyların çoğunu alması bekleniyor.

Tüm dış müdahalelere karşı çıkan ve başlıca rakipleri İran müttefiki Şii gruplar olan popülist Şii din adamı Mukteda es-Sadr liderliğindeki hareket, parlamentodaki en büyük tek parti olarak ortaya çıkıyor.

Iraklı yetkililer, yabancı diplomatlar ve analistler, 2019'da protestocuların öldürülmesine karışmakla suçlanan İran destekli partilerin bazı koltuklarını kaybetmesini bekliyorlar. Böyle bir sonucun Irak'taki veya daha geniş Orta Doğu'daki güç dengesini önemli ölçüde değiştirmeyeceğini söylüyorlar. 

Reuters