Ancak 2015 anlaşmasını yeniden canlandırmak için yapılan görüşmelerin çöküş ihtimaliyle karşı karşıya olduğunu gösteren birkaç faktör var. Geçen hafta Viyana'da anlaşmayı canlandırma amaçlı görüşmeler, Washington'un yaptırımları ihlal ettiğini iddia ettiği iki İran gemisinin petrol kargosuna el koyduğunu açıklamasının ardından askıya alındı.

İran heyeti, Avusturya başkentindeki dolaylı görüşmelerde ABD'yi, yaptırımların çoğunun kaldırılmasına ilişkin müzakerelerin meyvelerini vermek üzereyken, iki geminin yüklerine el koymaması konusunda defalarca uyardı.

GÖRÜŞMELERİ ÇIKMAZA SOKAN YENİ TALEPLER

Geçen hafta, Middle East Eye, ABD'nin de İran tarafını şaşırtan yeni belirsiz taleplerde bulunduğunu bildirdi.

Washington, İslam Devrim Muhafızları Birliği'nin (IRGC) yabancı terör örgütü olarak tanımlanmasını kaldırmayı reddediyor; İran ile Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) arasında İran'ın faaliyetlerinin “olası askeri boyutlarına” ilişkin bir sorun hala çözülmeyi bekliyor. Ayrıca diğer şirketlerin, işletmelerin ve bireylerin yaptırım listesinden çıkarılması sorunu devam etmektedir.

Bu ayın başlarında Rusya, Washington'dan İran'la ticaret, yatırım ve askeri işbirliğinin Ukrayna savaşına yönelik ABD yaptırımları tarafından engellenmeyeceğine dair yazılı bir garanti de istedi. ABD'li üst düzey bir yetkili, Pazar günü Wall Street Journal'a verdiği demeçte, ABD'nin Rusya'ya yönelik yaptırımlara ilişkin muafiyetleri müzakere etmeyeceğini ve Moskova dışında ayrı bir anlaşma üzerinde anlaşmaya çalışabileceğini söyledi.

‘ELİ KULAĞINDA’

Tahran'ın Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Saeed Khatibzadeh, "Şu anda nükleer müzakerelere mola veriyoruz. Washington tarafından karara bağlanması gereken bazı önemli açık konular olduğu için şu anda bir anlaşma açıklama noktasında değiliz. Kararlarını alır almaz Viyana'ya dönüp nihai bir anlaşmaya varabileceğiz" dedi. 

Tahran ile Washington arasındaki gerginlik hafta sonu daha da arttı. Pazar günü İran, Irak'ın kuzeyindeki Erbil kentine, ABD konsolosluk binasını hedef alan bir düzine balistik füzeyle saldırdı. İran devlet medyası, Irak'ın yarı özerk Kürdistan bölgesinin başkentindeki İsrail "stratejik merkezlerine" yönelik saldırıyı gerçekleştirildiğini ve bunun İsrail'in İran'a yönelik operasyonlarına misilleme olarak yapıldığını öne sürdü. (Middle East Eye)