Sürekli artan silahlı saldırılar seçmenleri sinirlendirirken ve partiler çete suçlarında sert olmak için rekabet ederken, artan enflasyon ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından yaşanan enerji krizi giderek daha fazla sahnenin merkezinde yer alıyor.

Kanun ve düzen konusunda aşırı sağ ön plana çıkarken, ekonomik krizin düzelmesi için güvenli bir liman olarak görülen Sosyal Demokrat Başbakan Magdalena Andersson öne çıkıyor. Andersson, “Açık mesajım şu: Pandemi sırasında İsveç şirketlerini ve hanelerini destekledik. Güveninizi tazelersem yine aynı şekilde hareket edeceğim” dedi.

AŞIRI SAĞ ANA AKIM OLDU

Andersson, bir yıl önce İsveç'in ilk kadın başbakanı olmadan önce uzun yıllar maliye bakanıydı. Ana rakibi, kendisini sağı birleştirebilecek ve onu yerinden edebilecek tek kişi olarak gören Ulf Kristersson'dur. Kristersson, kurucuları arasında beyaz üstünlükçülere sahip göçmen karşıtı bir parti olan İsveç Demokratları ile bağlarını derinleştirmek için yıllarını harcadı. Başlangıçta diğer tüm partiler tarafından dışlanan İsveç Demokratları, şimdi giderek ana akım sağın bir parçası.

Kristersson, partisinin yayınladığı bir videoda, “Yasa ve düzene öncelik vererek, çalışmayı ve iklim açısından akıllı yeni nükleer enerji inşa etmeyi karlı hale getireceğiz. Basitçe söylemek gerekirse, İsveç'in krizlerini çözmek istiyoruz" dedi. 

Oy verme noktaları yerel saatle sabah 8'de açılırken, akşam 8'de kapanacak ve kesin sonuçlar gece yarısına doğru açıklanacak. (Guardian)