Bennett, "Arkadaşım Yair Lapid ile birlikte bir ulusal birlik hükümeti kurmak için elimden gelenin en iyisini yapmak niyetindeyim, böylece tanrının izniyle birlikte ülkeyi bir çıkmazdan kurtarabilir ve İsrail'i rotasına döndürebiliriz" dedi.

NETANYAHU: YÜZYILIN DOLANDIRICILIĞINI YAPTI

Daha fazla siyasi müzakere beklenirken, Bennett'in hareketi, siyasi sihirbazlığıyla ünlü ve kariyerine son vermek için tekrarlanan girişimlerden kurtulan İsrail'in en uzun süredir hizmet veren liderine büyük bir darbe indirdi.

Konuşma sona erdikten dakikalar sonra, sert görünüşlü bir Netanyahu Bennett'e karşı çıkmak için havaya uçtu. Netanyahu, eski müttefiki ve kıdemli yardımcısı hakkında, “Yüzyılın dolandırıcılığını yaptı” dedi.

İKİŞER YIL BAŞBAKANLIK KOLTUĞUNA OTURACAKLAR

İşgal altındaki Batı Şeria'nın çoğunu ilhak etmek isteyen Bennett, ideolojik olarak Netanyahu'ya, ülkenin laik orta sınıfı arasında popüler olan eski bir TV haber sunucusu olan ve Çarşamba gününden önce bir hükümet kurma müzakerelerinde derinlemesine görüşen Lapid'den çok daha yakın.

Anlaşmayla ilgili yerel basında çıkan haberlere göre, daha önce savunma ve eğitim bakanlıklarına başkanlık eden 49 yaşındaki teknoloji milyoneri Bennett, görev süresinin ilk iki yılında başbakan olacak ve 57 yaşındaki Lapid, son iki yıl için koltuğu devralacak.

BİR HAFTAYA YOL GÖZÜKEBİLİR

Lapid önümüzdeki üç gün içinde diğer partilerin anlaşmaya varmasını sağlayabilirse – ki bu hala garanti değil – ülkenin cumhurbaşkanı Reuven Rivlin'e bir hükümet kurabileceğine inandığını ve bunun ardından parlamentoya gideceğini bildirebilir. 

Yeni hükümetin yemin etmesi ve bununla birlikte Netanyahu'nun yüksek makamlardan feragat etmesi bir hafta içinde gerçekleşebilir.

İnkar ettiği yolsuzluk suçlamalarıyla yargılanan Netanyahu'nun muhalifleri, 71 yaşındaki başbakanı bölücülük yapmakla ve iktidarı elinde tutmasını her şeyin üstünde tutmakla suçladı. 

Büyük farklılıklarına rağmen, birçoğu “değişim hükümeti” dedikleri fikrinin arkasında toplandı.

(Guardian)