Ebu Akleh, 11 Mayıs'ta işgal altındaki Batı Şeria'daki Filistin şehri Cenin'e İsrail askeri baskını düzenlerken öldürüldü. Ölümü Filistinlilerin öfkesine ve uluslararası kınamalara yol açtı.

Filistin Başsavcısı Ekrem el Hatib, "Filistin devletindeki ilgili taraflar, ABD tarafının mermi üzerinde balistik çalışmalar yapmasına izin vermeyi kabul etti. Kurşun kendilerine teslim edildi" dedi. Hatib, kurşunun "teknik çalışma için" ABD'li uzmanlara verildiğini söyledi. Filistinlilerin kurşunu İsraillilerle paylaşmayı reddettiğini yineledi.

ARAŞTIRMALAR İSRAİL’İ GÖSTERİYOR

Filistinlilerin “gerçeği doğrulamamıza yardımcı olmak” için herhangi bir uluslararası kuruluşun katılımını memnuniyetle karşıladığını da sözlerine ekledi ve “araştırmalarımızdan ve ulaştığımız sonuçlardan eminiz" dedi.

Filistin ve Birleşmiş Milletler tarafından yürütülen soruşturmaların yanı sıra çok sayıda gazetecilik soruşturması, Ebu Akleh'i öldüren kurşunun İsrail güçleri tarafından ateşlendiğini ortaya çıkardı.

BM İnsan Hakları Ofisi Sözcüsü Ravina Shamdasani, "Ebu Akleh'i öldüren kurşunların İsrail güvenlik güçlerinden geldiğini tespit ettik. İsrail makamlarının cezai soruşturma yapmamış olması derinden rahatsız edici" dedi. BM insan hakları ofisi fotoğraf, video ve ses materyallerini inceledi, olay yerini ziyaret etti, uzmanlara danıştı, resmi yazışmaları gözden geçirdi ve tanıklarla görüştü.

Ancak İsrail ordusu, Ebu Akleh'in nasıl öldürüldüğünü belirlemenin "mümkün olmadığında" ısrar ederek BM'nin bulgularını asılsız olarak nitelendirerek "İsrail Savunma Kuvvetleri soruşturması, Ebu Akleh'in İsrail askeri tarafından kasten vurulmadığı ve Filistinli bir silahlı kişinin ayrım gözetmeksizin ateş etmesiyle mi, yoksa yanlışlıkla bir İsrail askeri tarafından mı öldürüldüğünü belirlemenin mümkün olmadığı sonucuna varıyor" şeklinde açıklama yapıldı. (Middle East Eye)